Bundesligaški rekorderi
0

Rost sa 128, Džeko sa 72 odigrane utakmice zaredom

Totalsport
Edin Džeko (Foto: Reuters)
Edin Džeko (Foto: Reuters)
Nogometaš Stuttgarta Christian Gentner sljedećeg će vikenda po svemu sudeći postati najkonstantniji igrač u polju po broju uzastopnih bundesligaških nastupa.

Odradio je 25-godišnji veznjak impresivna 102 prvenstvena dvoboja zaredom bez ijednog odsustva, od čega je 99 puta bio član udarne postave od prve minute.

Na toj je listi, inače logično najispunjenijoj golmanima, zasad još uvijek vodeći 36-godišnji golman HSV-a Frank Rost. Kako zbog povrede neće moći stati na gol u subotnjem gostovanju kod Kölna, njegov će impresivni niz od 128 uzastopnih utakmica biti prekinut.

Treće mjesto na toj listi drži bosanskohercegovački centarfor Wolfsburga Edin Džeko, koji je spojio 72 uzastopne utakmice u Bundesligi. Nova je to izvrsna vijest za kupce, a istovremeno i vrijedna spoznaja Wolfsburgovim čelnicima da cijena na kojoj ustraju (40 miliona eura) nije bez razloga: rijetki su napadači koji se tako dugo ne povrijede!

U utorak je pri kup-gostovanju kod petoligaša Victorije iz Hamburga Edin Džeko bio prvi put izvan kadra 18 Wolfsburgovih nogometaša u zapisniku nakon što je odigrao svaku takmičarsku utakmicu za svoj klub kroz protekli 21 mjesec.

Top 10 najstalnijih bundesligaških igrača po broju uzastopnih nastupa:

  1. Frank Roost (HSV / golman), 128 nastupa
  2. Christian Gentner (Stuttgart / veznjak), 102 nastupa
  1. Edin Džeko (Wolfsburg / napadač) 72 nastupa
  2. Manuel Neuer (Schalke / golman), 53 nastupa
  3. Philipp Lahm (Bayern / desni bek), 50 nastupa
  4. Neven Subotić (Borussia D. / branič), 43 nastupa
  5. Felix Bastians (Freibrug / branič), 43 nastupa 6.Thomas Müller (Bayern / napadač), 43 nastupa
  6. Marco Reus (Borussia M. / veznjak), 40 nastupa
  7. Jörg Butt (Bayern / golman), 40 nastupa...