Nogomet
0

Rosell pod istragom za pranje novca u Brazilu

Totalsport
Sandro Rosell (Foto: AFP)
Sandro Rosell (Foto: AFP)
Sandro Rosell, predsjednik sportskog društva Barcelona, pod istragom je brazilskih vlasti zbog nezakonitog sticanja finansijske dobiti u Brazilu. Prijeti mu do osam godina zatvorske kazne.

Vijest je to koju donosi Estadao, brazilski dnevni list iz Sao Paula.

Rosellovo je ime isplivalo na površinu pri istrazi afere koju nacionalno tužiteljstvo već izvjesno vrijeme vodi protiv bivšeg predsjednika Brazilskoga nogometnog saveza (CBF) Ricarda Teixeire, koji se s čelnog mjesta CBF-a povukao u martu prošle godine suočen s teškim optužbama za korupciju.

Konkretno, Estadao tvrdi da je kompanija ISE, ekskluzivni vlasnik prava na organiziranje prijateljskih utakmica brazilske nogometne reprezentacije od 2006. godine, inače prijavljena u poreznoj oazi na Kajmanskim Otocima, tokom nekoliko godina na račun kompanije Uptrend Development Company (UDC) uplatila ukupno 10,9 miliona dolara. UDC je prijavljen u New Jerseyju, a kao vlasnik je upisan Alexandre R. Feliu. Rosellovo je puno ime Alexandre Rosell i Feliu.

Ispada da je Rosell, koji se u nogometnom svijetu probio kao bivši Nikeov predstavnik u Brazilu, dugogodišnji bliski Teixeirin prijatelj, pa je stoga automatski uključen u istragu za prevaru i pranje novca.

Nike je dugogodišnji zlatni sponzor brazilske nogometne reprezentacije, a ISE je od 2006. godine organizovao 24 prijateljske utakmice. Niti za jednu nije naplaćeno manje od milion dolara.

Sumnjiva transakcija na relaciji ISE - Rosell također je isplata 3,5 miliona dolara koliko je druga firma Barceloninog predsjednika, Alianto Marketing Ltd, naplatila CBF-u za promovisanje utakmice između Brazila i Portugala u Brasiliji 2008. godine.

Državno tužiteljstvo puteve novca prema Rosellovim firmama smatra više nego sumnjivim, te bi moglo zatražiti povrat rečenih iznosa, navodi Estadao.

Hoće li i kada protiv Rosella tužiteljstvo podići optužnicu, Estadau zasad nije poznato.