Želi izbjeći sud
221

Ronaldo već dobrovoljno platio šest miliona eura nakon optužbi za utaju poreza

Klix.ba
Cristiano Ronaldo (Foto: EPA)
Cristiano Ronaldo (Foto: EPA)
Iako još uvijek nije zvanično primio obavijest da je pokrenut postupak protiv njega koji se odnosi na utaju poreza, portugalski reprezentativac i zvijezda Real Madrida Cristiano Ronaldo već je dobrovoljno platio 6 od 16 miliona eura koliko španske vlasti od njega potražuju.

Proces protiv Ronalda je otvoren u isto vrijeme kao i protiv nogometaša Diega Coste, Falcaoa, Filipea Luisa i Jacksona Martineza, čiji je zajednički agent Jorge Mendes. Sporni period u Ronaldovom slučaju je onaj između 2003. i 2009. godine.

Ronaldo je iskoristio strategiju Carlosa Osorija, advokata bliskog njegovom agentu, a u spornom periodu su Portugalčevi poslovi bili u rukama engleskih savjetnika i Osorija.

U njegove prve četiri godine u Realu, poslove je preuzela španska kompanija, a potom ih je ponovo 2014. godine preuzela engleska kompanija. Od 2015. godine je posao pripao kompaniji Senn i Ferrero.

Nakon što je vidio šta se dogodilo s ostalim igračima, Ronaldo je želio riješiti svoju situaciju pa je već platio šest miliona eura, iako porezna služba traži ukupnu isplatu od 16 miliona eura. Međutim, dobrovoljna isplata novca znači da bi igrač mogao izbjeći sudski proces, kao što se to dogodilo u slučaju menadžera Josea Mourinha.

Argentinski reprezentativac i nogometaš Barcelone Lionel Messi je svoju situaciju koja se odnosi na neplaćanje poreza između 2007. i 2009. godine riješio.