Sjajni Portugalac
60

Ronaldo treba četiri gola da bi pomjerio još jedan nevjerovatan rekord

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Cristiano Ronaldo ne prestaje pomjerati granice, a za novo pomjeranje nevjerovatnog rekorda potrebna su mu četiri gola u preostale tri utakmice do kraja godine.

Naime, Ronaldo je jedini igrač koji je uspio povezati sedam godina u kojima je postizao po minimalno 50 golova. Ostaje da se vidi da li će uspjeti u tom cilju i osmu godinu zaredom.

Osim Ronalda, samo su Gerd Muller i Leo Messi uspjeli povezati minimalno pet uzastopnih godina s barem po 50 postignutih golova. Muller je stao na pet uzastopnih godina, Messiju je ova godina bila peta uzastopna s takvim učinkom.

Messi je, zapravo, u posljednjih devet godina osam puta završio godinu s minimalno 50 golova, a godina u kojoj to nije uspio bila je 2013. Argentinca su tada poremetili problemi s povredama tako da je najmanje 16 utakmica propustio zbog povrede i skoro sigurno bi dosegao cifru od 50 golova budući da je u toj godini postigao samo pet manje, dakle 45 golova.

Pred Ronaldom je veliki izazov. Sjajni Portugalac koji broji svoje 33. ljeto pred sobom ima tri ligaška meča, a to su domaći meč protiv Rome, gostovanje Atalanti i domaći meč protiv Sampdorije.

U ovoj kalendarskoj godini Ronaldo je za Real Madrid, Juventus i Portugal postigao 46 golova i na dobrom je tragu da pomjeri jedan nevjerovatan rekord.

Kad već govorimo o broju golova u jednoj kalendarskoj godini, Ronaldo je najviše golova postigao 2013. godine kada se zaustavio na brojci 69, a rekord svih vremena drži Messi koji je 2012. godine postigao čak 91 gol.