Nogomet
2

Ronaldo osvajač nagrade Goal 50, Pjanić na 20. mjestu

Klix.ba
Godinu dana nakon što je Lionel Messi okrunjen dobitnikom Goal 50 nagrade, urednici portala Goal su napravili listu najvećih 50 igrača za 2013./2014. Pobjednik Goal 50 za prošlu sezonu je Cristiano Ronaldo, a na listi je i naš reprezentativac Miralem Pjanić koji je završio na 20. mjestu.

Ovo je treća titual igraču Real Madrida, Cristianu Ronaldu, te se sada izjednačio s najvećim rivalom Leom Messijem.

Kako Goal.com navodi, iz klupske perspektive Ronaldu je prošla sezona bila najbolja u karijeri. Postigao je 51 gol u svim takmičenjima, srušio veliki broj rekorda, uključujući broj golova u Ligi prvaka (17) u jednoj sezoni. A s 31 pogotkom u prvenstvu bio je prvi strijelac Primere, te je s Luisom Suarezom podijelio nagradu za najboljeg strijelca evropskih liga. U januaru ga je FIFA proglasila nogometašem godine.

Najvažnije, Ronaldo je bio ključan igrač u Realovom osvajanju Decime, zatresao je mrežu svakog suparnika u Ligi prvaka, a sezonu je upotpunilo osvajanje Kupa kralja.

Ipak, i Ronaldo je bio nemoćan da spriječi ispadanje lošeg Portugala u grupi SP-a. Štaviše, da nije bilo Cristiana koji je Švedskoj u dodatnim kvalifikacijama postigao četiri pogotka, Portugal ne bi ni išao u Brazil. Na samom SP-u postigao je jedan gol.

Ronaldo će u februaru napuniti 30 godina i na vrhuncu je moći. A Real ima još moćniju ekipu.

Pjanić na 20. mjestu

Miralem Pjanić najbolje je rangiran igrač BiH otkako je Goal 50 krenuo 2008. godine.

Romu je većina stručnjaka otpisala na početku sezone 2013./14. jer je prodala dosta zvijezda poput Erika Lamele, Marquinhosa i Pabla Osvalda. No, ekipa kao da se preporodila nakon godina neuspjeha, a ni jedan igrač trenera Rudija Garcije nije zaslužniji za to od Pjanića, navodi Goal.com.

Bivši igrač Lillea prošle je sezone bio jedan od najplemenitijih veznih igrača u Evropi, dominirao je i diktirao igrom sjanog veznog reda u kojem su kraj njega bili Daniele De Rossi i Kevin Strootman. Pjanić je postigao šest golova i imao isto toliko asistencija za najbolju Rominu sezonu u historiji po broju osvojenih bodova. Nažalost, to je bilo dovoljno tek za drugo mjesto, iza Juventusa.

Pjanić ima 24 godine, Milanu je zadao jedan od najljepših pogodaka sezone, a bio je ključan u historijskom plasmanu BiH na SP.

Ibrahimović na 11. mjestu

Spomenimo i to da je Zlatan Ibrahimović okončao na 11. mjestu. Tridesettrogodišnjak je imao najučinkovitiju sezonu. Postigao je 41 gol za PSG, od čega deset u Ligi prvaka, što mu je lični rekord. A postigao bi još koji da nije gotovo dva mjeseca na proljeće bio van kondicije zbog povrede zadnje lože. Zato nije igrao u uzvratu četvrtfinala LP i porazu od Chelsea. No, s Parižanima je osvojio već nevjerovatni 11. naslov prvaka u karijeri.

A i prošle nam je sezone Zlatan priuštio mnoge trenutke za pamćenje, na terenu i izvan njega. Zabijao je akrobatski, petom, dakako da je bio igrač sezone francuske lige, kao i najbolji strijelac drugu sezonu za redom. Jedino mu je razočarenje bilo što se sa Švedskom nije uspio plasirati na SP. Postigao je dva gola protiv Portugala, ali Ronaldo i njegova družina bili su prejaki u dodatnim kvalifikacijama.