Zamjerio mu
56

Ronaldo ne priča s bivšim trenerom, a on ga i dalje gleda kao sina i čeka njegov poziv

N. M.
Ronaldo i Santos, scena s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva (Foto: EPA-EFE)
Ronaldo i Santos, scena s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva (Foto: EPA-EFE)
Nekadašnji selektor nogometne reprezentacije Portugala Fernando Santos u posljednjem intervjuu otkrio je da više ne razgovara s Cristianom Ronaldom.

Iskusni trener je za portugalski list A Bola priznao da sa nekadašnjim, kako sam kaže, prijateljem, nije razgovarao još otkako je napustio klupu Portugala poslije Svjetskog prvenstva u Kataru prije 11 mjeseci.

Jasno je da su problemi u njihovom odnosu eskalirali kada je Santos ostavio Ronalda na klupi u utakmicama osmine i četvrtine finala Mundijala protiv Švicarske i Maroka.

Santos kaže da bi i danas uradio isto.

"Ne pričamo više... Ne sjećam se kad smo posljednji put, ali sigurno nismo razgovarali otkako smo se vratili iz Katara", kaže Santos za A Bolu.

Nesuglasice su počele i prije navedene dvije utakmice, pošto je Santos u porazu od Južne Koreje, što je bila nebitna utakmica grupne faze za Portugalce, Ronalda izveo iz igre u 65. minuti. Portugalski mediji su još tada pisali da je Ronaldo Santosu dobacio: "Baš ti se žuri da me izvedeš?"

Santos kaže da ga Ronaldo nije razumio.

“Istina je da tog jutra nije razumio moje objašnjenje, ali ja jesam razumio njegovu reakciju. Bio je to period nagomilane nervoze u njeovom životu, a onda ga njegov veliki prijatelj izostavlja iz tima. Ali nisam mogao drugačije. S moje strane, i dalje smo dobri. On mi je kao sin ili mlađi brat. Već sam imao takav slučaj sa Brunom Alvesom. Ja sam ga progurao u Portu, odveo u Grčku, odrastao je uz mene, ali kada sam prestao da ga zovem u reprezentaciju nije htio da mi se obrati… I to je poslije prošlo", ispričao je Santos, koji očito vjeruje da će se odnos s Ronaldom vremenom vratiti na staro.

"To je u božjim rukama. Vjerujem da ćemo se jednog dana sresti, pogledati i pomisliti: ‘Uvijek smo bili ovakvi’. S moje strane nema kajanja. Razumijem da je u tom trenutku bio povrijeđen, možda je još povrijeđen, ali uvijek sam govorio da profesionalno razdvajam od privatnog. S moje strane, ništa se nije promijenilo. Biću strpljiv, nadam se da će s njegove strane da se promijeni. Ako ne, biću tužan, ali...", pričao je dalje Santos.

Potom je objasnio šta se zapravo desilo u Kataru.

"Možda zvuči prejako, ali bili smo kao otac i sin, kao mlađi i stariji brat. No, donio sam stratešku odluku. Ronaldo jeste najbolji na svijetu, ali to je bio veoma težak trenutak njegove karijere. Posljednjih šest mjeseci 2022. su bili užasni. Čak i ako gledamo s duševne strane, imao je tu tragediju u kući (na rođenju mu je umro jedan od blizanaca) i to ga je pogodilo. Onda imamo i sportski dio. Nije bio na pripremama. Nije trenirao dva mjeseca. Onda se vratio u Manchester United, ali ga nisu koristili”, premotao je film Santos, koji ipak kaže da bi i danas sve isto učinio.

Santos je otkaz na klupi Portugala dobio baš nakon eliminacije s Mundijala, kasnije je preuzeo Poljsku, a i tamo je smijenjen u septembru ove godine.