Stroj za pogotke
214

Ronaldo dao više golova od većine klubova u ligama "petice"

Totalsport
Cristiano Ronaldo (Foto: Arhiv/AFP)
Cristiano Ronaldo (Foto: Arhiv/AFP)
S tri gola postignuta u pobjedi protiv Atletica (4-1) u 33. kolu Cristiano Ronaldo je došao do brojke od 40 pogodaka ove sezone u Primeri. O kako se impresivnom učinku radi, pokazuje analiza koju je napravio AS.

Portugalski nogometaš Real Madrida je trenutno prvi strijelac španskog prvenstva, ali samo pogodak manje na kontu ima Barcelonin čarobnjak Lionel Messi. Dvojica genijalaca vodit će veliku borbu do kraja prvenstva, a korak ispred je trenutno Ronaldo koji je već sad izjednačio lanjski učinak u Primeri iako je do kraja još šest utakmica.

A kakav je poduhvat uopće postići 40 pogodaka možda će najbolje reći podatak da je Ronaldo u ovom trenutku sam postigao više golova nego čak 52 od 98 ekipe koje se takmiče u pet najjačih evropskih liga! Portugalac je učinkovitiji od 12 španskih klubova i devet talijanskih, koji su također odigrali 32 kola. Uspješniji je i od devet klubova engleskog Premiershipa u kojem je odigrano kolo više, a postigao je jednaki broj golova kao i kompletna Liverpoolova ekipa. Nadalje, na kontu ima više golova od osam njemačkih klubova (30 kola) i čak 14 francuskih (31 kolo).

Uz sve to, Ronaldo je s 20 gostujućih pogodaka također ispred većine ekipe iz pet evropskih liga. Za usporedbu, u Španiji su samo Barcelona (30) i Rayo Vallecano (21) postigli izvan svoga stadiona više od portugalskog ''stroja za golove''.