Nogomet
0

Romario prestaje igrati nogomet

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši brazilski nogometaš Romario objavio je da definitivno napušta nogomet u 42.godini, prenosi Reuters. U svojoj karijeri ovaj kontraverzni nogometaš postigao je preko 1.000 golova, a najveći uspjeh ostvario je sa Brazilom, kada je osvojio Svjetsko prvenstvo u Americi 1994.

"Službeno ne igram više. Prestao sam," rekao je Romario u svojoj objavi o prestanku karijere. " Moje je vrijeme prošlo, a bilo je veoma zabavno."

Romario je u dresu reprezentacije Brazila odigrao 73 utakmice i postigao 56 golova. Nastupao je na Svjetskim prvenstvima 1990. i 1994., na kojem je postigao pet golova, te na taj način pomogao Brazilu da osvoji naslov svjetskog prvaka.

Karijeru je započeo i završio u klubu Vasco de Gama, a zapažene uloge imao je i u PSV-u, Barceloni, Valenciji, Flamengu i Flumineseu.

"Posljednjih 20 godina bilo je jedno jako lijepo razdoblje u mom životu. Iskreno, prestajem igrati jer osjećam da više nisam u formi," rekao je Romario.

Romario je zadnju službenu utakmicu odigrao u novembru prošle godine. Od tada je dobio i nekoliko kila viška, a u njegovim se godinama jako teško vratiti u formu. Prošlog maja je postigao, kako on tvrdi, svoj hiljaditi gol, ali priznaje kako je puno tih golova postigao u juniorskim, prijateljskim i humanitarnim utakmicama.

Gubljenje kose

U decembru je Romario suspendovan na 120 dana nakon pozitivnog testa na doping, ali odluka o zabrani igranja je ipak poništena, nakon što je sud prihvatio njegovu žalbu. U žalbi je naveo kako su sredstva zbog kojih je bio pozitivan na doping testu, dio terapije protiv opadanja kose.

Tokom svoje bogate karijere Romario je često izjavljivao kako uvijek bolje igra nakon što noć prije izađe vani. Poznata je i njegova izjava u kojoj je rekao kako je nakon njegovog rođenja bog uperio prstom u njega i rekao: "To je taj".

  1. Romario je povrijeđen u predvečerje SP-a u Francuskoj, a 2002. Luis Felipe Scolari ga je izostavio iz tima. Uprkos tome Romario je nastavio svoju karijeru i 2005. se vratio u matični klub, Vasco De Gamu, postigao 22 gola i osvojio naslov najboljeg strijelca u 39.godini.