Nogomet
0

Romariju četiri mjeseca suspenzije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Brazilski nogometaš Romario kažnjen je sa 120 dana suspenzije zbog upotrebe nedopuštenog sredstva.

Romario u svom klubu, Vasco da Gami, obavlja dvostruku funkciju, igrača i trenera. Još ranije je priznao da je bio pozitivan na doping testu krajem oktobra. Romario je sam sebe uveo u igru protiv Palmeirasa 28. oktobra, a nalaz nakon utakmice pokazao je prisutnost nedozvoljenog finasterida, sredstva koje je na listi zabranjenih supstanci jer dobro prikriva tragove stvarnog dopinga.

Brazilac je na press-konferenciji objašnjavao kako je svemu kriv lijek protiv opadanja kose, koji je uzimao u već nekoliko navrata bez spoznaje da u sebi krije nedozvoljene supstance.

"Gubim kosu i taj sam proizvod uzimao neko vrijeme kako bih to spriječio", izjavio je Brazilac i dodao da ne vjeruje da to može dokrajčiti i pokvariti njegovu karijeru.

"Uzimanjem tog lijeka nisam podizao razinu svojih fizičkih mogućnosti. To je jasno. Nisam to koristio za doping. Da sam znao da sadrži zabranjene supstance, nikada ga ne bih uzimao", rekao je Romario.

Četrdesetjednogodišnji nogometaš dobio je najmanju moguću kaznu za krivnju po članku 244 Brazilskog sportskog suda, koji, za takve prekršaje, predviđa suspenziju između 120 i 360 dana.