Pojačanje u upravi
9

Roma za novog sportskog direktora dovela Monchija, tvorca trofejne Seville

Piše: E. B.
Foto: AS Roma
Foto: AS Roma
Možda vam ime Ramon Rodriguez Verdejo ne znači mnogo. Možda vam ni njegov nadimak Monchi ne znači mnogo, ali radi se o tvorcu trofejne Seville, jednog od najboljih i najuspješnijih evropskih klubova u posljednjih desetak godina.

Monchi je nakon 17 godina završio svoj posao u Sevilli, a sada će pokušati napraviti neku novu, uspješniju Romu.

Danas je Monchi doputovao u Rim gdje je sa generalnim menadžerom ekipe Maurom Baldissonijem finalizirao detalje svog novog posla sportskog direktora na kojem je naslijedio Waltera Sabatinija.

Nekada prosječan golman čitavu karijeru je proveo u Sevilli većinom sjedeći na klupi, a kada je 1997. godine konačno postao "jedinica" ekipa je ispala iz Primere.

Monchi, jedan od najvećih krivaca za ispadanje Seville u Segundu, je u Segundi branio dobro i kada je ekipa 1999. godine obezbjedila povratak u elitu odmah je objavio kraj karijere i, srećom po Andalužane, uprava mu je zbog vjernosti klubu dala 2000. godine posao sportskog direktora.

Za punih 17 godina u Sevilli Monchi je napravio mnoštvo spektakularnih transfera i pokazao se kao najuspješniji sportski direktor u Evropi. Dovodio je jeftino igrače s kojima je Sevilla imala mnogo uspjeha, te ih poslije prodavao po višestruko većim cijenama.

Sevilla je na transferima zaradila više od 200 miliona eura, osvojila je pet titula pobjednika Kupa UEFA/Evropske lige, dva Kupa kralja, španski Superkup i UEFA Superkup.

Napravio je ogromnu mrežu skauta u kojoj se nalazi više od 700 ljudi širom svijeta, te nije čudo da je pravio ogroman profit.

Bez ikakve sumnje pet najvećih transfera koje je Monchi uradio su Dani Alves kojeg je iz Bahije doveo za 490.000 eura, a prodao ga Barceloni za 31,3 miliona eura, Carlos Bacca (Club Brugge 6,2 miliona - Milan 26,5 miliona), Julio Baptista (Sao Paulo 3,1 milion - Real Madrid 17,6 miliona), Ivan Rakitić (Schalke 2,2 miliona - Barcelona 16 miliona) i Aleix Vidal (Almeria 2,6 miliona - Barcelona 15 miliona).