Nogomet
30

Roma upisala šestu uzastopnu pobjedu, deveti ligaški gol Pjanića

Piše: O. T.
Foto: EPA
Pjanić postiže pogodak za 2:1. (Foto: EPA)
U 27. kolu Serie A Roma je u gostima savladala Empoli rezultatom 3:1 i upisala šestu uzastopnu pobjedu u ligi.

Roma je pred ovaj meč imala problema prilikom sastavljanja tima pošto su zbog gripe na klupi ostali Džeko, Florenzi i Manolas, a prema riječima direktora Rome Maura Baldissonija, pored trojice prvotimaca, čak 11 igrača akademije kluba ima probleme sa gripom.

Ipak, nakon pojačanja u januarskom prijelaznom roku Roma se sve lakše nosi sa problemima kada su u pitanju promjene u timu, pošto su se novajlije El Shaarawy, Perotti i naš Zukanović vrlo brzo brzo uklopili u tim.

Upravo je El Shaarawy prelijepim pogotkom u petoj minuti doveo Romu u vodstvo. Empoli je mogao do izjednačenja u 16. minuti kada je udarac Maccaronea zaustavio Szczesny.

Šest minuta kasnije domaći tim uspijeva doći do gola kada Zukanović nesretno postiže autogol.

Na semaforu nije dugo pisalo 1:1 pošto je Pjanić u 22. minuti postigao odličan pogodak. Prvo je izveo slobodan udarac, a nakon što se lopta odbila od živi zid i vratila u noge Pjanića, on je snažnim udarcem matirao Skorupskog i postigao gol za 2:1. Bh. reprezentativac je tako postigao deveti gol u 25. nastupu u prvenstvu, a zabilježio je i osam asistencija. Ukupno, Pjanić je u ovoj sezoni već postigao 11 golova u svim takmičenjima čime je izjednačio njegov najbolji učinak u karijeri kada je u sezoni 2009/10. igrajući za Lyon postigao 11 golova.

Pred kraj prvog poluvremena Empoli je imao šansu za novo izjednačenje kada je potencijalni bh. reprezentativac Rade Krunić šutirao iz kaznenog prostora, a Szczesny odbranio. Krunić je teren napustio u 51. minuti kada ga je zamijenio Buchel.

U drugom dijelu Roma je zaigrala još bolje i nije dopuštala domaćem timu da stvara opasne prilike pred golom Szczesnyjog. Na novi gol čekalo se do 74. minute kada ponovo pogađa El Shaarawy koji je odbijenu loptu nakon šuta Salaha, plasirao u praznu mrežu. To je bio četvrti gol Italijana u njegovom šestom nastupu za Romu u Seriji A, a do kraja meča rezultat se nije mijenjao.

Edin Džeko je na teren ušao u 79. minuti kada je zamijenio El Shaarawyja, dok su Miralem Pjanić i Ervin Zukanović odigrali cijeli meč. Empoli je utakmicu završio sa 10 igrača pošto je u sudijskoj nadoknadi drugi žuti karton dobio Rui.

Tabela: