Nogomet
709

Roma pobijedila Cagliari sjajnim pogotkom Edina Džeke

Piše: E. Isanović
(Foto: EPA)
Roma je u okviru 21. kola Serie A na Olimpicu ugostila i pobijedila Cagliari rezultatom 1:0. Jedini pogodak postigao je Edin Džeko u 54. minuti meča. Bh. reprezentativac odigrao je sjajnu utakmicu.

Vučica se sa Juventusom bori za prvo mjesto. S obzirom da je Stara dama prethodno savladala Lazio, Roma je bila pod imperativom pobjede.

Gosti su u prvom napadu opasno zaprijetili Romi, ali glavni sudija nije pokazao na kazneni udarac. Igrao se 6. minut kada je Džeko sjajno primio loptu u šesnaestercu gostiju, ali je golman Rafael izblokirao njegov udarac.

Izabranici Luciana Spallettija nastavili su sa atacima. U 16. minuti raspoloženi Džeko proigrao je Peresa čiji dobar centaršut prati Perotti, ali je u ključnom trenutku promašio loptu. U 27. minuti, nakon kornera, Džeko je primio loptu, uputio je u peterac Cagliarija, ali je izblokiran. Tri minute poslije bh. reprezentativac je imao dobru priliku, izbjegao je ofsajd zamku i šutirao, a golman Rafael je bio na oprezu. Do kraja prvih 45 minuta nije se dešavalo ništa vrijedno pomena, ostalo je 0:0.

U nastavku Roma dolazi u vodstvo u 54. minuti kada je Edin Džeko, na asistenciju Rudigera, konačno matirao Rafaela za 1:0. Ovo je bio 14. gol sezone za bh. reprezentativca i trenutno je najbolji strijelac svog kluba.

U 73. minuti Džeko je postigao još jedan pogodak koji je poništen zbog ofsajda. Sjajnu priliku imala je Vučica u 75. minuti. Džeko je dobro pucao glavom, Rafael je odbio loptu do Peresa koji iz neposredne blizine nije pogodio mrežu Cagliarija.

Raspoloženi Džeko pogodio je i preču u 84. minuti. Dobro je pucao glavom, ali je pogodio okvir gola. Rezultat se do kraja utakmice nije mijenjao, ostalo je 1:0.

Treba istaći kako je Roma, uz Juventus, jedini klub iz Serie A koja nije poražena na svom terenu. A to se produžilo i nakon ovom meča. Osim toga, Roma je oborila rekord iz sezone 1930./31 kada su upisali 12 vezanih pobjeda pred svojim navijačima, a večeras su upisali 13.uzastopnu pobjedu na svom terenu. Roma nakon ovog trijumfa ima 47 bodova. Juventus ima bod više i utakmicu manje.