Nogomet
89

Rođeni trijumf na Grbavici čekaju već 26 godina

Piše: A. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Utakmice Željezničara i Veleža oduvijek su mamac za publiku bilo da se igra na Grbavici ili u Mostaru. Rivalstvo, ali i prijateljski odnosi dvaju klubova traju već decenijama i gotovo svi dueli ovih klubova fudbalski su praznik u Bosni i Hercegovini.

Tako će sigurno biti i danas kada Plavi dočekuju goste iz Mostara u utakmici 11. kola Premijer lige BiH.

Najveći ulog na nekoj od utakmica Željezničara i Veleža postojao je u maju 1981. godine kada su se pomenuti rivali sastali u finalu Kupa Maršala Tita.

Iako je Osimov Željezničar imao dva puta vodstvo koje je golovima donosio sjajni Mehmed Baždarević, ipak su se na kraju radovali Rođeni koji su nošeni nenadmašnim Sliškovićem i Halilhodžićem osvojili prvi trofej u klupskoj historiji.

Sedam godina kasnije Mostarci su trijumfovali u Jugoligi na stadionu Grbavica i to je zvanično posljednja pobjeda Mostaraca na ovom sarajevskom stadionu.

Bilo je 0:1, a pogodak je postigao Vanja Gudelj. Navijači Veleža punih 26 godina čekaju na trijumf na Željinom stadionu.

U poslijeratnoj historiji Željezničar je 17 puta na svom stadionu ugostio Velež i pobijedio ga 16 puta. Jedini meč u kojemu su Rođeni izbjegli poraz bio je u trećem kolu sezone 2006/2007 kada je bilo 1:1. Pogodak za Željezničar postigao je Edin Dudo, a bod Veležu donio je Admir Velagić.

Posljednji put Velež je na Grbavici bio nadomak bodu, ali je Muamer Svraka pogodio za minimalan trijumf Želje. Na posljednjoj utakmici starih rivala igranoj u maju ove godine u Mostaru radovao se Velež koji je trijumfovao sa 4:2.

Još dvije utakmice BHT Premijer lige igraju se danas od 15:00 sati. To su Široki Brijeg - Čelik i Slavija - Travnik.