Nogomet
0

Robsonu nagrada za životno djelo

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nekadašnji igrač, a kasnije i selektor nogometne reprezentacije Engleske, 74-godišnji Bobby Robson dobio je nagradu BBC-a za životno djelo.

"Nagrade za životno djelo obično sugerišu da je sljedeća stanica mrtvački sanduk. Uvjeravam vas da sa mnom neće biti tako", izjavio je Robson prilikom preuzimanja nagrade.

Engleski mediji podsjetili su da jedan od najcjenjenijih engleskih nogometnih stručnjaka boluje od raka. Robson je dosad četiri puta pobijedio opaku bolest, a posljednji put mu je operacijom uspješno otklonjen tumor s mozga.

Robson je zahvalio svima koji su mu pomogli u 57-godišnjoj karijeri i naglasio da još ne namjerava da se penzioniše.

"Nedavno sam razgovarao s izvršnim direktorom Nogometnog saveza (FA) Brianom Barwickom o novom engleskom selektoru. Nažalost, tražio mi je samo savjet. Da sam samo nekoliko godina mlađi... Hvala svima koji su me podržavali. Bez igrača i ljudi s kojima sam radio ne bi bilo ni ove nagrade", izjavio je trener.

U bogatoj trenerskoj karijeri Robson je uspješno vodio brojne engleske i evropske ekipe. Naslov državnog prvaka osvajao je u Holandiji s PSV Eindhovenom, u Portugalu s Portom i Španiji s Barcelonom.

Reprezentaciju Engleske vodio je od 1982. do 1990., a 1986. u Meksiku došao je do četvrtfinala, kada ga je s dva gola, od kojih jedan postignut rukom, zaustavio Argentinac Diego Maradona. Najveći uspjeh s reprezentacijom postigao je četiri godine kasnije, na SP-u Italiji, kada je Engleska stigla do polufinala.