Nogomet
10

Robbie Keane se oprašta od reprezentacije Irske

Klix.ba
Robbie Keane (Foto: EPA)
Robbie Keane (Foto: EPA)
Kapiten Republike Irske Robbie Keane oprostit će se od reprezentativnog fudbala nakon prijateljske utakmice protiv Omana naredne srijede.

Tridesetšestogodišnji napadač LA Galaxyja je najbolji strijelac u historiji reprezentacije sa 67 golova u 145 nastupa.

Tokom igračke karijere, među ostalim, nastupao je za Leeds United, Tottenham i Liverpool, a debitantski nastup za reprezentaciju zabilježio je 1998. godine kada je kao 17-godišnjak zaigrao protiv Češke.

Ulogu najboljeg strijelca reprezentacije preuzeo je od Nailla Quinna kada je u oktobru 2004. godine postigao 22. gol za reprezentaciju u meču protiv Farskih Ostrva.

"Igrati za irski nacionalni tim tokom svih 18 godina nakon mog debija 1998. godine bilo je predivno putovanje za mene. Uživao sam u svemu. Bila je velika čast za mene i moju porodicu da nosim kapitensku traku tokom 10 godina. Kao mladi dječak koji je odrastao u Dublinu igrajući se na ulici nikada nisam mogao zamisliti kakav će put moj život imati - nadmašilo je i moja najluđa očekivanja", napisao je Keane u svom saopćenju.

Sa Republikom Irskom nastupio je na tri velika takmičenja: Svjetskom prvenstvu 2002., Evropskom prvenstvu 2012. i Evropskom prvenstvu 2016. godine. Posebno će pamtiti Mundijal 2002. godine kada su Irci prošli grupu osvojivši drugo mjesto iza Njemačke te ispred Kameruna i Saudijske Arabije. Tada je Keane u sudijskoj nadoknadi u 2. kolu grupne faze postigao gol Nijemcima za konačnih 1:1 što je jedan od najupečatljivijih golova njegove reprezentativne karijere. Irci su kasnije ispali u osmini finala od Španije nakon penala.