Dao određene savjete
22

Robben: Problem Holandije je ekipa prepuna ega

Totalsport
Arjen Robben (Foto: AFP)
Arjen Robben (Foto: AFP)
Najveće razočarenje dosadašnjeg dijela Evropskog prvenstva su nogometaši Holandije. Iako su ih mnogi svrstavali u uski krug favorita, Holanđani nakon dvije utakmice imaju - nula bodova.

No, uprkos porazima protiv Danske (0-1) i Njemačke (1-2), momci selektora Berta van Marwijka još uvijek imaju šansu za prolaz. Slavi li Njemačka protiv Danske, a Holandija pobijedi Portugal s dva pogotka razlike i više, Holanđani će proći dalje.

Na zadnjem meču, onom protiv Njemačke, Arjen Robben je iskazao prilično nezadovoljstvo koje se moglo iščitati u trenutku kada je trebao biti zamijenjen na terenu. Robben nije izašao na mjestu gdje je njegova zamjena ulazila, već je na drugoj strani "ljutito" preskočio reklamni pano i napustio borilište.

Mnogo puta u svojoj karijeri Robben se našao u situaciji da ga se napada zbog izraženog ega, a upravo je to sam Robben naglasio kao veliki problem u holandskoj svlačionici. "Našli smo se u jako teškoj situaciji i to iz razloga što je naša svlačionica prepuna egoističnih tipova", rekao je 27-godišnjak i nastavio: "Nakon Svjetskog prvenstva, gdje smo bili doprvaci, ta su se ega još povećala i to nam strašno šteti u svemu".

Robben očigledno pritom nije najviše mislio na samoga sebe. "Ako želite nešto konkretno napraviti na ovako velikom takmičenju, onda treba vlastite taštine zatomiti. Treba se staviti samo i isključivo u službu ekipe i raditi za nju, a ne za sebe. Na sreću, imamo još uvijek šansu za prolaz, ali se umnogome moramo promijeniti. Jer ovako nećemo ništa dobro ostvariti".

"Naravno da je svakom igraju najveća želja igrati. Ali, ima nas dosta kvalitetnih i ako neko ostane na klupi, kada krene utakmica, mora ostati skroz u službi ekipe. I čekati svoju šansu".

Robben je na kraju dodao i sljedeće: "Čuo sam se s mnogim njemačkim nogometašima. Od njih ćemo dobiti pomoć, oni će pobijediti Dansku. Drugi dio posla moramo obaviti sami".