Nogomet
20

Rituali velikih igrača: Terry sluša Ushera, Cassillas reže rukave, Inzaghi jeo slatkiše

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Neki fudbaleri imaju svoja praznovjerja, pa tako čak i oni na najvećem levelu koriste razne rituale prije odigravanja utakmica.

U tekstu španske Marce navode se razni rituali i praznovjerja poznatih sadašnjih i bivših fudbalera. Među njima su Ronaldo i Messi, John Terry, Ronaldo Nazario i mnogi drugi.

Ronaldo i Messi, kao i veliki broj drugih zvijezda, na teren uvijek izlaze posljednji u redu svojih ekipa. Uz to, Ronaldo uvijek ponavlja iste stvari prilikom izvođenja slobodnih udaraca. Portugalac loptu prilikom izvođenja slobodnih udaraca namješta sa obje ruke, uzima isti broj koraka prilikom zaleta, raširi svoje noge i duboko uzdahne.

Ronaldo Nazario je imao nekoliko rituala, a jedan od njih je da na teren uvijek stane prvo desnom nogom, a u tome su ga kopisali nekadašnji saigrači Roberto Carlos, Ivan de la Pena i Sergi.

Golman Porta Iker Casillas spada među igrače koji imaju najviše rituala. Osim posebno odrezanih rukava on u svakoj utakmici lijevom nogom napravi biljeg na terenu na ivici šesnaesterca i na gol-liniji, a pored toga Casillas golove svog tima proslavlja tako što trči nazad prema svom golu, skoči i dodirne prečku lijevom rukom.

Kapiten Chelseaja John Terry ima tri rituala. Uvijek sjedi na istom mjestu u autobusu, tri puta okruži ljepljivom trakom oko noge i uvijek sluša Usherov album dok se vozi prema stadionu.

Nevjerovatno zvuči ritual Pepea Reine, golmana Napolija, koji uvijek natoči gorivo u svoj automobil i parkira ga na isto mjesto prije utakmice.

Bivši napadač i trener Milana Filippo Inzaghi imao je neobičnu naviku da uvijek jede dječije slatkiše prije svake utakmice.