Derby della capitale
63

Rim je nebeskoplavi: Lazio razbio nemoćnu Romu

Piše: E. B.
(Foto: EPA-EFE)
Večeras, ali i narednih dana i mjeseci, slavit će se u nebeskoplavom dijelu Rima. Lazio je večeras na Olimpicu rutinski savladao Romu rezultatom 3:0 u 26. kolu italijanske Serie A.

Derby della Capitale, 172. po redu, ponudio je dosta uzbuđenja, a utakmica je pripala Laziju koji je do prvog pogotka stigao na samom otvaranju utakmice.

U 12. minuti Joaquin Correa je majstorski uposlio Felipea Caiceda koji izlazi na Robina Olsena, rutinski ga obilazi i šalje loptu u prazan gol za 1:0.

Najbolju priliku u prvom poluvremenu za Vučicu imao je Edin Džeko, koji je odigrao čitav meč, u 24. minuti. Kapiten reprezentacije BiH se dugo namještao na šut sa ivice kaznenog prostora, gađao je po zemlji u sami ćošak, ali je Thomas Strakosha krajnjim naporom odbranio njegov udarac.

U 68. minuti Strakosha je još jednom bio na visini zadatka nakon što je Alessandro Florenzi šutirao snažno pod prečku, a Albanac jedva uspijeva prebaciti loptu preko prečke.

Već u narednom napadu Roma je promašila najveći zicer na meču. Nakon kornera Džeko je glavom spustio loptu do Javiera Pastorea koji iz peterca šutira neometan pored gola.

Taj promašaj je kažnjen u 73. minuti. Ciro Immobile je sjajno uposlio Correu koji bježi Federicu Faziju, a Argentinac ga ruši s leđa u kaznenom prostoru, te je arbitar Paolo Mazzoleni dosudio penal za Lazio.

Immobile je namjestio loptu i silovito šutirao, Olsen je pročitao njegovu namjeru, ali je lopta prošla ispod njega i završila u mreži za 2:0.

Konačnih 3:0 postavio je Danilo Cataldi u 89. minuti nakon odlične brze akcije.

U finišu susreta Edin Džeko i Aleksandar Kolarov su izgubili živce, a arbitar Mazzoleni je Dijamanta nagradio sa žutim, a Kolarova sa crvenim kartonom zbog žestokih prigovora.

Senad Lulić je odigrao svih 90 minuta sa kapitenskom trakom oko ruke u redovima Lazija, a u 55. minuti je zaradio žuti karton.

Ovo je Laziju bila 46. pobjeda u rimskom derbiju. Roma je ostala na 65 pobjeda, dok je 61 meč završen bez pobjednika.