Kraj svih dilema
10

Riješene posljednje finansijske prepreke: Srbija ima selektora i za Mundijal 2026. godine

D. P.
Piksi je dogovorio ostanak na klupi (Foto: EPA-EFE)
Piksi je dogovorio ostanak na klupi (Foto: EPA-EFE)
Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije danas je izglasao i usaglasio novi ugovor za selektora Dragana Stojkovića Piksija, koji ostaje na klupi naših susjeda do 2026. godine.

Piksi je postao prvi trener nakon raspada Jugoslavije koji je vodio selekciju Srbije u dva uzastopna kvalifikaciona ciklusa i također je prvi koji je uvezao plasman na dva takmičenja zaredom.

Stoga, dobio je i novi ugovor. Izvršni odbor FS Srbije jutros mu je ukazao povjerenje i produžio mu mandat sve do kraja Svjetskog prvenstva 2026. godine koje se igra u SAD-u, Meksiku i Kanadi. Srbijanci planiraju da ih Stojković povede i na treće veliko takmičenje zaredom.

Iako se očekivao dogovor saveza s Piksijem, posljednjih dana u srbijanskim medijima pojavila se informacija da je sve "stalo" zbog spornih milion eura.

U pitanju je milion eura koje je, navodno, selektor Piksi tražio kao obeštećenje u slučaju eventualnog raskida ugovora. Kako prenosi srbijanski Mozzart Sport, jutros je Fudbalski savez Srbije u Staroj Pazovi dogovorio detalje ugovora s Piksijem, a da li je na kraju selektor i dobio garanciju o obeštećenju u slučaju otkaza, nije poznato.

Također, nije poznato ni koliko će Stojković zarađivati u narednom mandatu. Njegova dosadašnja plata na klupi reprezentacije Srbije iznosi 650.000 eura, a očekuje se da je novim ugovorom dobio i povećanje.