Kraj sezone
2

Rezime 10. kola Lige za prvaka i Lige za opstanak: Zrinjskom nova titula, Metalleghe i Olimpic u nižem rangu

Piše: D. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Proteklog vikenda je odigrano 10. kolo u Ligi za prvaka i opstanak, posljednje u sezonu Premijer lige BiH. Zrinjski je odbranio titulu, a Metalleghe i Olimpic su ispali u niži rang takmičenja.

Liga za prvaka

Zrinjski je za sigurnu odbranu titule prvaka BiH u posljednjem kolu trebalo da pobijedi Slobodu u Mostaru, a Plemići su rutinski obavili zadatak i upisali trijumf rezultatom 3:0, nakon čega je uslijedilo veliko slavlje.

Željezničar je uoči posljednjeg kola imao šanse za naslov šampiona, ali mu je bila potrebna pobjeda nad Radnikom na Grbavici i kiks Zrinjskog protiv Slobode. Plavi su preokretom savladali Radnik 2:1, ali kiks Plemića nisu dočekali pa su sezonu završili na drugom mjestu.

Sarajevo je također imalo minimalne šanse za titulu, ali uz pobjedu nad Krupom i kikseve Željezničara i Zrinjskog. Ništa od toga se nije dogodilo, Bordo ekipa je poražena 1:0, a konkurenti su pobijedili pa se tim s Koševa morao zadovoljiti trećim mjestom.

Utakmice Lige za prvaka gledalo je 15.200 gledatelja.

Prvi strijelac ovogodišnje Premijer lige BiH je Ivan Lendrić s 19 pogodaka.

Rezultati:

Zrinjski - Sloboda 3:0 (10.000 gledatelja) Željezničar - Radnik 2:1 (4.000 gledatelja) Krupa - Sarajevo 1:0 (1.200 gledatelja)

Tabela:

Liga za opstanak

Mladost DK je ranije osigurala opstanak, ali je njenom protivniku Metallegheu trebala pobjeda te porazi Viteza i Čelika. Utakmica je završena rezultatom 2:2 pa se klub iz Jajca nakon jedne sezone u Premijer ligi BiH vratio u 1. ligu Federacije BiH.

Olimpic je već ranije ispao, ali je odigrao dobru utakmicu protiv Viteza, kojem je bila potrebna pobjeda za opstanak. Vitežani su slavili 1:0 i ostali u društvu najboljih.

Široki Brijeg je osvojio Kup BiH i osigurao opstanak, a Čeliku je ostanak u najvišem rangu bh. nogometa donosio jedan bod koji su Zeničani i osvojili odigravši 1:1.