Michel Platini
0

"Reprezentativni nogomet je prioritet"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Reizabrani predsjednik UEFA Michel Platini kao prioritet u svom drugom mandatu istakao je reprezentativni nogomet.

55-godišnji Francuz, koji je prvi čovjek UEFA od 2007. godine, također ima namjeru da se obračuna sa namještanjem utakmica i sa nasiljem navijača.

Platini je ipak naglasio da će podizanje statusa nacionalnih timova biti “srce” aktivnosti UEFA, kao i uvođenje finansijskog “fair playja”.

On bi trebalo da onemogući propadanje pojedinih istorijski velikih klubova zbog rizičnog menadžementa i neodgovornosti pojedinaca.

Platini se tokom govora povodom reizbora, kojem su u Parizu prisustvovali kandidati za predsjednika FIFA Sep Blatter i Mohamed Bin Haman, zahvalio trenerima i volonterima širom Evrope opisavši ih kao “heroje svakodnevice”.

“Bez njih ne bi bilo Beckenbauera, Cruyffa, Zidana i Messija”, istakao je Platini.

Tokom konferencije Platini je pozdravljen jednominutnim ovacijama delegata iz 53 evropske nogometne nacije.

Drugi mandat Francuzu ističe 2015. godine kada se očekuje njegova kandidatura za predsjednika Svjetske nogometne federacije (FIFA). Svoj prvi mandat predsjednika UEFA Platini je iskoristio kako bi evropske kupove “otvorio” timovima iz manjih zemalja.

Tokom njegovog predsjedovanja došlo je i do velike promjene u internacionalnim takmičenjima, tačnije, Evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj biće prvo na kojem će učestvovati 24 selekcije, umjesto dosadašnjih 16.