Raskol u Italiji
4

Renzi: Spadafora ne može sam donijeti odluku o prekidu prvenstva, ovdje vlada demokratija

F. Z.
Matteo Renzi (Foto: EPA-EFE)
Matteo Renzi (Foto: EPA-EFE)
Lider italijanske političke partije Italia Viva Matteo Renzi odgovorio je ministru sporta Vincenzu Spadafori i rekao kako on sam ne može donijeti odluku o prekidu prvenstva.

Spadafora je izazvao određenu konfuziju nakon što je sinoć na Facebooku poručio da klubovi timske treninge ne mogu početi prije 18. maja te da vlast u Italiji još uvijek nije razgovarala o nastavku nogometnog prvenstva. Ranije su italijanski mediji izvijestili kako je Vlada Italije dozvolila klubovima da otvore trening centre u ponedjeljak, ali uz striktno poštivanje pravila fizičkog distanciranja.

Renzi je poručio Spadafori da odluku o prekidu prvenstva ne može donijeti on sam te da se o tome mora razgovarati u parlamentu.

"Naravno da prvenstvo nije prioritet, ali je to važna odluka. Ministar sporta kaže da 'o tome još nije razgovarano'. Ko odlučuje? On sam, ispred ogledala? U demokratiji se razgovara o svemu. A prije svega o odlukama koje imaju utjecaj na mnoge građane. Ministar treba doći u parlament, ne može odlučiti sam. Ovo je demokratija", poručio je Renzi.