Zrinjski poražen
94

Rendulić i Jakovljević složni: Idemo praznih šaka u Mostar, ali ovo je veliko iskustvo

N. M.
Jakovljević i Rendulić (Foto: HŠK Zrinjski Mostar)
Jakovljević i Rendulić (Foto: HŠK Zrinjski Mostar)
Nogometaši bosanskohercegovačkog prvaka Zrinjskog doživjeli su večeras poraz u 4. kolu Konferencijske lige, pošto ih je s 2:0 savladala Legia u Varšavi.
Komentar na ovu utakmicu dali su trener Krunoslav Rendulić i štoper Slobodan Jakovljević, koji su složni u konstataciji da je ovo jedno veliko iskustvo za Zrinjski.

"Moramo čestitati Legiji na zasluženoj pobjedi. Iskoristili su naše šanse, zabili dva gola i to je presudilo. Nismo se došli braniti, igrali smo otvoreno, ali taj gol nas je presjekao i usmjerio utakmicu. Još jedna greška poslije toga, a kasnije se teško vaditi protiv ekipe kao što je Legia. Bili smo dobri u posjedu kasnije. Obje utakmice su bila "al pari", ali obje smo i izgubili", rekao je Rendulić.

"Došli smo od početka napasti i izašli smo visoko. Stiskali smo njihovu zadnju trojku i jako je to dobro funkcioniralo do prvog gola. To nas je poremetilo. Uspostavili smo opet ravnotežu, ali onda dobijamo drugi gol iz penala. Teško je vratiti se nakon 2:0 protiv ovakve ekipe. Senića nisam zamijenio jer je bio loš nego smo promjenom sistema željeli napraviti pritisak. Nije uspjelo i vraćamo se kući poraženi", dodao je strateg prvaka Bosne i Hercegovine i potvrdno odgovorio na pitanje da li je presudio i nedostatak iskustva.

"Da. Nedostaje nam iskustva. Legia je svake godine u Evropi i ima puno takvih utakmica. To se, naravno, osjeti u njihovoj igri, a mi nismo na tom nivou. Mi ćemo rasti iz utakmice u utakmicu i nadam se da ćemo sljedeće godine biti još bolji", zaključio je Rendulić.

Jakovljević je istakao da je Zrinjski naivno primio oba pogotka, koja je Legia večeras postigla preko Augustyniaka i Josuea.

"Nažalost, u ovom trenutku moramo čestitati Legiji. Bili su bolji za dva gola. Naivno smo primili prvi, a drugi je došao kao plod izigrane akcije. Ćorluka je želio najbolje, ali je napravio penal. Primili smo golove iz polušansi, pokušali smo se vratiti, ali Legia je iskusna ekipa. Na kraju idemo praznih šaka u Mostar", rekao je Jakovljević i dodao:

"Mogu se složiti da je iskustvo presudilo, ali ne trebamo tražiti alibi. Napravili smo historijski uspjeh i plasirali se u Konferencijsku ligu. Nadam se da će bilo koji naš bh. klub ponoviti isti uspjeh i naredne godine. Treba nam iskustva da ne padamo na ovakvim stvarima. Sitni detalji odlučuju utakmice, a to nije baš tako u Premijer ligi BiH. Ovo će nam doći kao dobro iskustvo. Atmosfera je bila prelijepa. Izgubili smo ovdje 2:0 i 2016. godine i isto je bilo ovako puno ljudi. Došli su i naši navijači da nas bodre. Hvala im na tome."

Zrinjski naredni meč igra u ponedjeljak, kada će u 14. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine gostovati Veležu u velikom mostarskom derbiju, a naredni izazov u Konferencijskoj ligi je gostovanje AZ Alkmaaru 30. novembra.