Gostovao u podcastu
19

Rendulić detektovao glavne probleme Premijer lige: To je za puno bogatije zemlje previše

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nekadašnji trener mostarskog Zrinjskog Krunoslav Rendulić je bio gost na podcastu Tribina gdje je govorio o stanju u bh. nogometu.
Jedno od pitanja je bilo vezano za potpredsjednika kluba Amira Grossa Kabirija koji prema njegovim riječima nije imao utjecaja na dovođenje igrača već je to radio Danko Šulenta.

"Imao je sve informacije vezane za igrače, nije imao prevelik utjecaj oko većine igrača koji su došli, no sve oko transfera je odrađivao Danko Šulenta. Amir Gross Kabiri je potpredsjednik kluba koji je zadužen za druge stvari, a ne striktno za sportsku politiku", rekao je Rendulić.

Bivši trener aktuelnog i dvostrukog uzastopnog prvaka Bosne i Hercegovine je također i detektovao glavni problem bh. nogometa, forsiranje mladih nogometaša te problem druge lige koja mora biti jedinstvena po njegovom mišljenju.

Prema trenutnom pravilu, jedan nogometaš mora startati utakmicu Premijer lige BiH od početka susreta dok trojica moraju biti u zapisniku.

"Najveća razlika između hrvatskog i bh. nogometa je ta da u Premijer ligi morate startati sa jednim mladim igračem, a tri ih morate imati u zapisniku. Ne mislim da je to dobro rješenje za mlade igrače jer ako je mladi igrač dobar, igraće ili sa 18 ili sa 22 godine. Ne vidim tu benefite za njih već čak suprotno. Ima zagarantovano mjesto i mora igrati bez obzira u kakvom je stanju, stvori lažnu sliku o sebi i misli da je neka super kvaliteta. Kad izađe iz te kvote mlađih igrača, onda se pokažu problemi. Imao sam takav primjer, da ne govorim imenom i prezimenom, bio je standardan član prvih jedanaest upravo zbog toga, te kvote mladih igrača. Prošle sezone su Ilinković i Sučić imali i problema sa povredama, jasno kad imate dva igrača koja vam moraju igrati, kvota mlađih mora biti pet ili šest i u takvoj situaciji taj treći ili četvrti mlađi dobija veću minutažu. Takva je situacija bila i kod mene, taj igrač je participirao i kod mene da bi sad završio u četvrtoj ligi. To je medvjeđa usluga tim mlađim igračima i šalje im se kriva poruka. Po meni bi bilo puno bolje da tog pravila nema i onda je jasna slika gdje si i šta si. To je potpuno promašeno i besmisleno, to je najveća razlika, a postoji i razlika u infrastrukturi. Koliko god se mi žalimo na naše uslove, u BiH je to jednu stepenicu ispod", kazao je on te dodao:

"Ja mislim da tu ligu treba skratiti na deset ekipa, ni kvalitetom, a ni organizacijom, ni infrastrukturom se ne može zadovoljiti liga od 12 klubova. Druga liga treba biti jedinstvena, sad s ovog aspekta to izgleda kao naučna fantastika, ali ako imate u jednoj drugoj ligi 18 klubova, a u drugoj 16 onda je jasno da je to puno previše. To je 34 plus 12, to je 46 profesionalnih i poluprofesionalnih klubova. To je za puno bogatije zemlje previše, ne možete to istrpiti, po meni je rješenje smanjenje lige na deset i jedinstvena druga liga".

Također je upitan i ko je za njega najveći talenat u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, a Rendulić je izdvojio dva nogometaša Sarajeva.

"Najveći talenat u bh. ligi trenutno? Teško pitanje. Moram vrtiti po glavi. Možda mali Buljubašić u Sarajevu koji nadolazi, jako dobro igra Hasić koji je došao iz Bešiktaša, oni su relativno mladi i imaju kvalitetu za dalji iskorak", završio je hrvatski stručnjak.