Nogomet
43

Remi Rome i Bologne, Pjanić i Džeko postigli golove iz penala

Piše: D. B.
(Foto: EPA)
U 13. kolu talijanske Serije A Roma je bila gost ekipi Bologne. Utakmica je odigrana po teškom terenu i kišovitom vremenu, a završena je rezultatom 2:2. Po jedan pogodak iz penala za Vučicu su postigli bh. reprezentativci Miralem Pjanić i Edin Džeko.

Roma je zaprijetila već u 2. minuti, Maicon je centrirao, a bh. reprezentativac Edin Džeko šutirao pravo u golmana Bologne Mirantea. Tri minute kasnije je svoj šut isprobao Manolas, koji je šutirao pored gola domaće ekipe.

Igrala se 10. minuta kada je mrežu Rome pogodio Giaccherini, ali je sudija poništio pogodak zbog ofsajda, čini se, neopravdano. Dvije minute kasnije se ukazala nova prilika za Bolognu, no, ovog puta je akcija prekinuta zbog ofsajda.

Domaći su bili mnogo bolja ekipa u prvim minutama susreta, a upornost se isplatila u 15. minuti kada je za vodstvo Bologne pogodio Masina.

Napadi Bologne su se nastavili, pa je u 17. minuti nova prijetnja Romi bio udarac Diaware. Ipak, na sreću Vučice, lopta je završila pored gola. Pjanić je potom na drugoj strani izveo dva slobodna udarca, ali ni jedan nije bio dovoljno precizan.

Bh. reprezentativac je iz slobodnog udarca opasno zaprijetio i u 39. minuti, no, Mirante je odlično reagovao i spasio svoju mrežu. Neprecizan udarac je Pjanić nakon prekida uputio pet minuta kasnije. Prvo poluvrijeme je završeno minimalnim vodstvom Bologne.

U nastavku utakmice je Bologna nastavila s dobrom igrom, a Destro je u 48. šutirao ka golmanu Szczesnom, koji je uspio odbraniti.

Roma je do izjednačenja stigla u 52. minuti golom bh. reprezentativca Miralema Pjanića iz jedanaesterca.

Velika prilika za izjednačenje Vučici se ukazala u 59. minuti, šutirao je bh. reprezentativac Edin Džeko, ali neprecizno. Isti igrač se našao potpuno sam ispred golmana Bologne u 65. minuti, Mirante je odbranio, a onda je Pjanić šutirao visoko preko gola. Dvije minute kasnije je neuspješan bio i Florenzi, čiji je snažan udarac zaustavio Mirante.

Ipak, golman Bologne je kapitulirao u 72. minute kada ga je iz penala savladao Džeko i pobrinuo se za preokret, pa je Roma povela protiv Bologne 2:1.

Domaći su se vratili u 88. minuti, također golom iz penala, koji je postigao Destro.

Roma je pokušala izvršiti pritisak do kraja utakmice, ali se rezultat nije mijenjao, ostalo je 2:2.

Roma je treća na tabeli sa 27 bodova, dok je Bologna 13. sa 13 osvojenih bodova.