Pobjeda nogometa
870

Remake sarajevskog derbija iz 1996. godine odigran u sjajnoj atmosferi na Grbavici

N. K.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Remake nogometnog derbija između Željezničara i Sarajeva iz 1996. godine odigran je večeras na stadionu Grbavica, a konačni rezultat utakmice bio je 1:1.

Veterane u plavim i bordo dresovima s tribina je podržalo nekoliko hiljada gledatelja koji su se kupovinom ulaznica uključili u humanitarnu akciju skupljanja novca za liječenje oboljelih bh. građana.

Baš kao i 1996. godine i ovaj derbi je bio poseban u emocijama budući da su prisutni bili gotovo svi akteri čuvene utakmice od prije 26 godina.

Igrači oba tima su na teren stadiona Grbavica izašli sa svojom djecom kao dio kulture sjećanja i promocije ljudi koji su spasili nogomet u glavnom bh. gradu.

Inače, utakmica je bila izuzetno dobra s obzirom na godine aktera. Željezničar je imao više od igre budući da su Plavi stvorili i nekoliko sjajnih prilika, ali je Amar Ferhatović pred sami kraj meča doveo Bordo tim u vodstvo.

Ipak, u sudijskoj nadoknadi Plavi su došli do izjednačenja pogotkom Hadisa Zubanovića. Sve je proteklo u izuzetno dobroj i pozitivnoj atmosferi na tribinama gdje su bili izmiješani navijača dva najveća bh. kluba.

Iako je jedna od ideja bila da se izvode penali, akteri oba kluba su odlučili da ne izvode jedananesterce te da je najpoštenije da se ovaj susret okonča neriješenim rezultatom 1:1, baš kako je bio i rezultat 1996. godine.

Podsjetimo, remake derbija su organizovali Turistička zajednica Kantona Sarajevo i udruženja Pomozi.ba na čelu s osnivačem Elvirom Karalićem i projekt menadžerom Jasminom Ligatom.