Nogomet
0

Rekordna kupovina engleskih klubova

FENA
Iako je do kraja januara ostalo još devet dana engleski nogometni klubovi su na pojačanja već potrošili više od 125 miliona eura, što je novi rekord Premiershipa za zimski prijelazni rok.

Dosadašnja rekordna kupovina tokom januara zabilježena je prije dvije godine kada su klubovi potrošili 108 miliona eura, a prošle godine taj iznos je bio 84 miliona eura.

Najviše je potrošio Chelsea koji je za Boltonovog napadača Nicolasa Anelku i braniča moskovskog Lokomitiva Branislava Ivanoviča potrošio 32 miliona eura. Liverpool je izdvojio osam miliona eura na braniča Zenita Martina Skrtela.

Zanimljivo je da su najmanje 1,5 miliona eura dosad potrošila čak 22 engleska kluba, a do kraja mjeseca brojke će sigurno biti još veće.

"Prije desetak godina ovi podaci su bili nezamislivi. No sjajni ugovori oko televizijskih prava i marketing donijeli su klubovima veliku zaradu. Klubovi ne štede jer imaju siguran izvor zarade", rekao je direktor Centra za sociologiju i sport Univerziteta Leicester, John Williams, te dodao kako pad iz Premiershipa u niži rang takmičenja klubovima donosi gubitak od 75 miliona eura.