Najsnažnija osuda
13

Real zbog rasizma prema Viniciusu podnio prijavu, predsjednik Perez odmah organizovao sastanak

K. H.
Pozdrav Florentina Pereza i Viniciusa Juniora (Foto: Screenshot/Twitter)
Pozdrav Florentina Pereza i Viniciusa Juniora (Foto: Screenshot/Twitter)
Španski klub Real Madrid nakon novih rasističkih uvreda na račun njihovog igrača Viniciusa Juniora odlučio je podnijeti prijavu Državnom sudu Španije i smatraju da je ovakvo ponašanje "zločin iz mržnje".

Jasno, najsnažnije su osudili događaj s utakmice protiv Valencije i rekli da rasističko ponašanje predstavlja direktan napad na model društva i demokratske države.

"Real Madrid iskazuje najsnažniji revolt i osuđuje događaje s jučerašnjeg meča usmjerene ka našem igraču Viniciusu. Ovo predstavlja direktan napad na model našeg društva i demokratske države. Real Madrid smatra da je ovo također i zločin iz mržnje i iz tog razloga smo podnijeli prijavu kancelariji Državnog tužioca, nadležnog za zličine mržnje i diskriminacije kako bi bili pronađeni odgovorni za ove zločine", piše u saopćenju i dalje se dodaje:
"Član 124 Ustava Španije obavezuje Državnog tužioca da poduzme akciju odbrane prava svih građana i javnog interesa. Iz tog razloga, uzevši u obzir ozbiljnost situacije bez predrasuda smo se obratili Tužilaštvu umjesto da pokrenemo privatnu tužbu."

Također, nakon svega se Vinicius sastao s predsjednikom Real Madrida Florentinom Perezom, koji mu je također pružio podršku i rekao mu na koji način će se klub dalje boriti za njegova prava.