Vjeru izgubili i navijači
57

Real nikad nije sustigao osam bodova zaostatka

Totalsport
Detalj sa susreta Sevilla - Real (Foto: AFP)
Detalj sa susreta Sevilla - Real (Foto: AFP)
Španski je sportski dnevnik AS na svojim internetskim stranicama čitateljima ponudio anketno pitanje može li madridski Real do kraja sezone nadoknaditi osam bodova zaostatka za Barcelonom...

Čak 69 posto od 32.000 čitatelja koji su do 13:30 odgovorili na pitanje smatra da je Barcelona novi španski prvak već nakon četiri od 38 kola u novoj sezoni Primere. To znači da u Mourinhovu ekipu vjeruje i dalje samo 31 posto navijača koji su glasali.

U prilog prvacima ne ide ni statistika. Nikad u historiji španskog nogometnog prvenstva Real nije nadoknadio osam bodova zaostatka za vodećom ekipom. Najveći njihov uspješan napor datira otprije deset sezona (2002/03), kada su uspjeli nadoknaditi sedam bodova zaostatka za Real Sociedadom i na kraju osvojiti naslov s dva boda prednosti pred baskijskim klubom.

Najveći je bodovni zaostatak u historiji Primere dosad uspjela nadoknaditi Barcelona, koja je u sezoni 1998/99 postala prvak nakon što je u 14. kolu za tada vodećim sastavom lige zaostajala devet bodova. Jose Mourinho je prvi put u trenerskoj karijeri pretrpio tri uzastopna gostujuća poraza u takmičarskim utakmicama. Izgubili su Madriđani sva tri gostovanja ove sezone: od Barcelone u Superkupu, te Getafea i Seville.

Prošle je sezone Real treći takmičarski poraz u sezoni doživio gotovo tri puna mjeseca kasnije, 10. decembra. Ovaj bi se put tako moglo dogoditi da Barcelona prvo mjesto na tabeli očuva kroz svih 38 kola. Jedini se put dosad to u historiji Primere, otkako je igra 20 klubova, dogodilo u sezoni 1987/88, i to baš Realu.