Odluka uprave
16

Real Madrid namjerava srezati plate između 12 i 20 posto

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nogometni klub Real Madrid namjerava svojim nogometašima smanjiti plate za između 12 posto i 20 posto dok traje vanredno stanje zbog koronavirusa.

Iako je uprava Real Madrida dosad odbijala smanjiti plate igračima, čime nije htjela slijediti primjer svojih rivala Barcelone i madridskog Atletica, koji su igračima srezali plate 70 posto, na kraju je promijenila mišljenje.

Plate će im biti smanjenje 12 posto ako se prekinuta takmičenja nastave, a 20 posto ako se prvenstvo otkaže.

"To je okvir untar kojeg će uprava postići sporazum s igračima. Neće biti smanjenja plata za zaposlenike nego samo za igrače jer nas na to obavezuje La Liga", rekao je klupski dužnosnik u telefonskom razgovoru.

La Liga, organizator španskog prvenstva, pozvala je u petak 42 kluba prve i druge lige da smanje plate svojim igračima zbog "teške finansijske situacije" s kojom se suočava španski nogomet. Takmičenja su zaustavljena 13. marta kada je u Španiji proglašeno vanredno stanje, a klubovi od tada ne dobijaju prihode od prodaje ulaznica, televizijskih prava i suvenira. Igrači vježbaju individualno u svojim kućama dok je 47 miliona stanovnika također zatvoreno u svojim domovima kako se ne bi širila zaraza.

Španski sindikat nogometaša AFE usprotivio se pozivu La Lige na smanjenje plata optuživši ju da sama nije pripremila finansijski fond za pomoć klubovima tokom krize.

"Branit ćemo svoja radnička prava", naveo je AFE u saopštenju objavljenom u nedjelju nakon sastanka s kapitenima klubovima među kojima je bio i štoper Real Madrida Sergio Ramos.

"Smanjenje plata je poput donacije u prazno", rekao je u utorak Toni Kroos, vezni igrač Real Madrida, u video isječku za SWR Sport.

"Zalažem se za isplaćivanje kompletne plate, a svako neka s njom napravi razumne stvari. Svakoga se traži da pomogne gdje je potrebno, a puno je takvih mjesta", dodao je.

No La Liga smatra kako bi se klubovi mogli naći u finansijskim problemima zbog visokih rashoda, dok istovremeno ne ostvaruju prihode. Predsjednik Španskog nogometnog saveza Luis Rubiales rekao je, pak, kako je savez razmatrao kreditiranje klubova u problemima, no da je La Liga odbila tu ideju.

Predsjednik La Lige Javier Tebas u utorak je rekao kako će se špansko prvenstvo nastaviti 29. maja ili kasnije u junu, moguće i bez publike.

"Nalazimo se usred vanredne i nepredvidive krize s enormnim učinkom. Svi gube novce pa mi se čini normalno da se plate igrača smanje. U Španiji nismo postigli sporazum sa sindikatom", izjavio je Tebas na konferenciji za medije.

"Trenutno je osam klubova La Lige otočelo Postupak privremenog regulisanja zaposlenja (ERTE) no idućih dana će sve naše ekipe aktivirati postupak smanjenja plata preko ERTE-a ili individualnih dogovora s igračima", rekao je.

Među klubovima koji su to učinili nalaze se Barcelona, Atletico Madrid, Espanyol i Deportivo Alaves.

Barcelona, Atletico i Espanyol su ranije saopštili kako će igračima smanjiti platu 70 posto dok traje vanredno stanje, a kada ono prođe vratit će im punu platu. Alaves nije otkrio za koliko je smanjio platu igračima i zaposlenicima.