Sedmo kolo kvalifikacija
64

Razigrana Hrvatska slavila na Kipru i prišla korak bliže Svjetskom prvenstvu

N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Reprezentacija Hrvatske pobijedila je na AEK Areni u 7. kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo selekciju Kipra rezultatom 3:0 te je tako petim trijumfom zadržala lidersku poziciju u grupi.

Kipar je imao prvu priliku na utakmici već u prvoj minuti nakon greške Stanišića, ali je Gvardiola spasio nakon što je loptu presjekao Sotiriou i krenuo u šesnaesterac. Hrvatska se brzo dozvala, a u 11. minuti Kramarić je s deset metara pucao iz prve preko gola.

Redala je Hrvatske prilike, a u 23. minuti im je bio poništen pogodak nakon što je VAR procijenio da je Perišić bio u ofsajdu u početku akcije. Igralo se vrlo dobro na obje strane, a u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena viđene su dvije uzbudljive situacije.

Prvo je Kramarić imao nevjerovatan promašaj kad je s pet metara promašio zicer nakon što mu se odbila lopta u šesnaestercu. Ipak, u narednom napadu Hrvatska je došla u vodstvo. Modrić je briljantno proigrao Perišića koji plasira loptu kraj golmana za 0:1.

Samo što se krenulo s centra u nastavku utakmice Hrvatska je dobila penal nakon što je Kramarić pao u duelu s dva igrača Kipra. Ipak, Michael je sjajno odbranio penal Modriću.

Pola sata prije kraja utakmice veliku šansu imao je Vlašić koji je izbio sam iskosa s desne strane, ali je pucao u vanjski dio mreže. Redala je Hrvatska priliku za prilikom i pravo je čudo šta su večeras sve promašili na Kipru. Ipak, deset minuta prije kraja meča napokon rješavaju pitanje pobjednika. Modrić je ubacio, igrač Kipra je prebacio na drugu stativu, a tamo Gvardiol potpuno sam zakucava loptu u gol. Livaja je potom u sudijskoj nadoknadi postavio konačnih 0:3.

Hrvatska je večerašnjim trijumfom ostala na prvom mjestu grupe H zahvaljujući boljoj gol-razlici u odnosu na Rusiju koja je također ostvarila pobjedu protiv Slovačke. Hrvatska u narednom kolu u ponedjeljak dočekuje Slovačku, Slovenija Rusiju, a Kipar Maltu.

Rezultati i strijelci:

Kipar - Hrvatska 0:3 (Perišić 45+2', Gvardiol 80', Livaja 90+2')

Rusija - Slovačka 1:0 (Skriniar ag 24')

Malta - Slovenija 0:4 (Iličić 27', 60', Sporar 50', Sesko 67')

Tabela:

Standings provided by SofaScore LiveScore