Nakon 28 godina
27

Razbjesnili navijače u Engleskoj: Igrat će se na dan koji nikome ne odgovara

N. K.
Dvoboj Wolverhamptona i Chelseaja će se službeno ove godine igrati na Badnjak (24. decembar) u 13:00 sati po lokalnom vremenu, što je prvi takav slučaj još od 1995. godine.

Prvobitno se utakmica trebala odigrati dan ranije (23. decembar), ali se Premiership odlučio na nepopularan potez zbog obaveza prema vlasnicima TV prava.

Ovim potezom su razbjesnili navijače širom Otoka, a posebno one Chelseajeve.

"Navijači imaju nemoguć izbor između odlaska na utakmicu i provođenja blagdanskog perioda sa svojim porodicom", stoji u saopćenju Udruženja nogometnih navijača koji su dodali:

"U nešto više od posljednjih deset godina, Badnjak je 2011., 2016. i 2022. bio u subotu, dok je 2017. bio u nedjelju. Tog dana se nije igrao nogomet u najvišim rangovima, po čemu bi se dalo zaključiti da postoji neformalno pravilo koje će Premiership sada pogaziti. Nema sumnje da će Premiership i vlasnici TV prava reći kako se već igra na Boxing Day (dan poslije Božića, 26. decembar), ali propuštaju jedan bitan faktor. Utakmica na Badnjak će se vrlo vjerovatno igrati uz utakmicu na Boxing Day (ili te iste sedmice), a neće joj biti zamjena. To navijačima koji idu na stadione znatno otežava stvari."

Uprkos nezadovoljstvu navijača, teško je očekivati da će Premiership promijeniti odluku i zakazati neki novi termin.