Nogomet
27

Raste popularnost Manchester Cityja, mali Brazilac voli Džeku više od Neymara

Klix.ba
Manchester City je sve popularniji širom svijeta, pa i u Brazilu. Brazilci koji su doprinijeli tome svakako su Elano, Robino i Jo, koji su ranije nastupali za Građane. Sedmogodišnji Brazilac Gustavo Cardoso, odjeven u dres Građana, dokaz je za to.
Gustavo Cardoso (desno)
Gustavo Cardoso (desno)

"Moj omiljeni nogometaš je Edin Džeko. Nakon njega najviše volim Joea Harta i Sergija Aguera", izjavio je Gustavo, mladi navijač Manchester Cityja.

Gustavo navija za engleski Manchester City i brazilski Gremio. Iako živi u brazilskom gradu Porto Alegreu, on redovno prati utakmice engleske Premierlige.

"U Engleskoj igraju najbolji nogometaši. Utakmice gledam na ESPN-u", izjavio je Gustavo.

Prije nekoliko dana je bio veoma sretan jer je gledao utakmicu u kojoj je Manchester City pobijedio Crystal Palace.

Engleska Premierliga je veoma popularna u Brazilu, zemlji u kojoj ima više prenosa uživo nego što je slučaj u samoj Engleskoj. Jasno je da danas Brazil, koji je najveći "izvoznik" nogometaša na svijetu, sada "uvozi" engleski premijerligaški nogomet, piše Mirror.

S obzirom na ove činjenice, nije ni čudo što u Brazilu dječaci poput Gustava više vole bh. reprezentativca Edina Džeku od brazilskog reprezentativca Neymara.

Međutim, City nije bio poznat u Brazilu prije 2008. godine. Kada bi neko spomenuo Manchester, uvijek se mislilo na ljutog rivala Građana United. No, City je vremenom stekao popularnost, čak i na ulicama malih gradova. Danas se tokom sedmice prodaju četiri dresa Cityja u odnosu na jedan Unitedov.

Ipak, United je i dalje globalno popularniji od Cityja. Njihovi rekviziti se prodaju u Brazilu, kao i dresovi Barcelone i Real Madrida. Najpopularniji engleski klubovi u Brazilu su Manchester United i Chelsea.

Engleska Premierliga se počela prikazivati u Brazilu od sezone 1994/1995. ESPN je ukinuo prenose 1997. godine, ali ih je ponovo uspostavio u sezoni 2004/2005. Od tada je engleska Premierliga napopularnija evropska liga u Brazilu.

Gustavo je počeo navijati za City kada je ovaj tim počeo osvajati trofeje. No, nisu svi Brazilci oduševljeni dolaskom Premierlige u Brazil

"Neki se plaše da će prvi izbor djece biti strani, a ne domaći klub. Oni tvrde da je engleski nogomet popularniji jer je Premierligu lakše gledati na TV-u nego npr. brazilski Flamengo", rekao je brazilski novinar Alex Sabino.

Brazilska valuta opada pa brazilski klubovi u svoju ligu ne mogu vraćati zvijezde koje su doveli nešto ranije, a to su Elano, Robinho i Ronaldinho. Uprkos novim stadionima i većem talentu, Brazilci nisu impresionirani svojom ligom i engleska im je privlačnija. U engleskoj Premierligi i danas igraju brazilske zvijezde poput Rafaela i Oscara.

Zaključak novinara Sabina je da rastom popularnosti engleske Premierlige opada popularnost brazilskog nogometa.