Nogomet
53

Rasistički ispad o kojem priča Italija: De Rossi izvrijeđao Mandžukića

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Hrvatskog nogometnog reprezentativca i napadača Juventusa Marija Mandžukića (29) talijanski je reprezentativac i član Rome Daniele de Rossi (32) "počastio" rasističkom uvredom.

Skandal se dogodio u 29. minuti utakmice Juventus - Roma, odigrane u nedjelju navečer u Torinu. Juventus je ostvario jedanaestu pobjedu u nizu, Roma je zaostala 10 bodova za Starom damom, a 12 za vodećim Napolijem, ozbiljno ugrozivši mogućnost plasmana u Ligu prvaka. Nije pomogla ni promjena trenera, jer se, umjesto otjeranog Rudija Garcije, vratio Luciano Spalletti.

Sudac Banti je dosudio prekršaj smatrajući da je Mandžukić igrao rukom. Mandžukić se okrenuo sucu tvrdeći da se to nije desilo. Snimak jasno pokazuje da je loptu rukom gurnuo De Rossi koji se okrenuo Mandžukiću i zapovjedio mu: "Šuti, usr..i Ciganine!" – što se lako moglo pročitati s De Rossijevih usana.

Poslije utakmice trener Spalletti je uzeo De Rossija u obranu, tvrdeći da ga je Mandžukić izazvao, te obećavši da će De Rossija poučiti da ubuduće pokrije dlanom usta dok govori. Dakle, trener smatra da De Rossijeva greška nije rasistička uvreda, nego naivnost što se dao "uloviti" kamerom.

De Rossi je poznat kao neofašist, simpatizer desničarske partije Forze nuove. Više talijanskih vrhunskih nogometaša izjasnilo se u korist fašizma, piše Jutarnji.hr.