Premiership
141

Rashford u velikom derbiju donio pobjedu Manchester Unitedu protiv Liverpoola

Piše: K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Ekipa Manchester Uniteda slavila je u velikom derbiju 30. kola engleskog Premiershipa protiv Liverpoola na svom Old Traffordu, a rezultat je glasio 2:1 za Crvene đavole.

Ekipa Jurgena Kloppa od prve minute preuzela je kontrolu nad igrom, ali defanzivni blok Josea Mourinha opet je radio sjajan posao. U ekipu Manchester Uniteda vratio se Eric Bailly na poziciju centralnog defanzivca, a nakon što su u potpunosti zaustavili Redse na otvaranju utakmice, Crveni đavoli su nakon kontranapada stigli u vodstvo.

Lukaku je izbacio Rashforda, omladinac ekipe sa Old Trafforda brzo se oslobodio Alexander-Arnolda i preciznim udarcem desnom nogom u 14. minuti matira Kariusa za erupciju oduševljenja domaćih navijača.

Nošeni velikom podrškom s tribina, igrači Manchester Uniteda nastavili su napadati prema golu Liverpoola, a u 24. minuti postigli su drugi pogodak. Rashford je opet dobro pratio akciju svoje ekipe, a kada je lopta stigla do njega, drugi put se upisao u listu strijelaca za vodstvo od 2:0.

Do poluvremena, Crveni đavoli su imali još jednu veliku priliku, ali atraktivan udarac Juana Mate makazicama iz sjajne pozicije otišao je pored gola.

U drugom poluvremenu, Redsi su odmah krenuli ofanzivno prema golu Manchester Uniteda. Jurgen Klopp u 62. minuti u igru je ubacio Lallanu, a samo četiri minute nakon toga ekipa s Anfielda smanjila je prednost domaćih. Centaršut s lijeve strane u polje je pokušao izbiti Bailly, ali na njegovu nesreću, ružno je zahvatio loptu koja je prevarila Davida De Geu i Liverpool se vratio u igru.

Mourinho je odmah iz igre izvadio Rashforda, a na teren je poslao Fellainija, a do kraja meča osim tek nekoliko izglednih situacija, Liverpool nije imao nijednu veliku priliku kojom bi eventualno ugrozio gol De Gea. Možda i najbolju priliku imali su u 94. minuti kada je Mane došao u dobru poziciju, ali mu je u posljednjem trenutku Bailly izbio loptu u korner. Posljednju šansu Redsu su imali preko Salaha u 96. minuti, no nije bilo promjene rezultata.

Ovom pobjedom, Manchester United zadržao je drugu poziciju sa 65 osvojenih bodova, sada već pet više od Liverpoola koji se nalazi na trećoj poziciji. Također, tri boda osvojena u derbiju imat će veliku važnost za ekipu Josea Mourinha pred uzvratni susret osmine finala Lige prvaka koji se igra protiv Seville. Prvi meč završen je bez pogodaka.

Tabela: