Nogomet
75

Ranierijevi momci se bude: City se dodavao, Vardy i društvo pogađali

Piše: O. T.
Leicester City je u prvih 14 kola zabilježio najgori bodovni saldo od svih timova koji su branili titulu Premiershipa, ali sve muke igrači su "istresli" na Manchester Cityju. Na kišnom King Power stadionu razigrane Lisice pomele su Pepa Guardiolu i njegovu mašineriju rezultatom 4:2.

Čekao se Jamie Vardy. Čak 16 utamica u nizu, od dalekog septembra nije postigao gol, a post je trajao 739 minuta do ovog meča. A onda je pogodio nakon dvije minute onako kako smo navikli od njega - probio je ofsajd zamku i smjestio loptu u nebranjeni dio Cityjevog gola.

Nisu Građani stigli obrisati kapljice sa čela, a King je već u petoj minuti olakšao vodenu mrežu koju je čuvao Claudio Bravo. Bilo je 2:0 nakon pet minuta. Posljedni put je City u ligi nakon pet minuta primio dva gola kada je igrao protiv Wigana prije čak 10 godina.

No, tu nije bio kraj. U 20. minuti Mahrez fenomenalno spušta loptu za Vardyja koji pogađa za 3:0 i ludilo na tribinama moglo je da počne. Lisice su konačno eksplodirale i podsjetile na prošlogodišnje čudo koje su napravile.

Nakon šoua domaćeg tima City je sve više napadao, ali nije uspijevao doći do konkretnih prilika i poluvrijeme je okončano rezultatom 3:0.

Drugo poluvrijeme nije donijelo bolji rezultat Cityju koji je, istina, mnogo bolje zaigrao, ali mreža Zielerovog gola ostajala je netaknuta. Potpunu katastrofu i svoj šou zapečatio je Vardy svojim hat-trickom u 78. minuti.

Ipak, City je uspio ublažiti poraz i preko Kolarova koji je pogodio iz slobodnog udarca u 82. minuti i Nolita koji je pogodio glavom u 90. minuti smanjiti na konačnih 4:2.

Manchester City je u posljednjih 17 utakmica u svim takmičenjima samo jednom uspio sačuvati mrežu netaknutu, a gledajući samo Premiership, lošiji učinak po broju utakmica bez primljenog gola imaju samo Crystal Palace, Sunderland i Hull City.

Pogledamo li samo ovaj meč, Manchester City je imao posjed lopte 77,7%, a Leicester tek 22,3%. Građani su izbrojali 705 pasova, a lukave Lisice 209 pasova. A rezultat znate.

Tabela: