Donesena konačna odluka
6

Rangersi definitivno izbačeni iz škotske Premierlige

Totalsport
Na dramatičnom sastanku klubova škotske nogometne Premierlige u srijedu je velikom većinom glasova odlučeno da Glasgow Rangersi neće sudjelovati u tom takmičenju iduće sezone.

Klub s Ibroxa uskoro će biti preoblikovan u novu tvrtku pa su njegovi novi vlasnici zatražili da se novom klubu dopusti igranje u elitnom razredu škotskog nogometa. Međutim, nakon petosatnog sastanka donesena je očekivana odluka.

"Na današnjem zasjedanju klubova škotske Premierlige velikom većinom glasova odbačen je prijedlog novooformljene tvrtke Rangers da joj se omogući takmičenje u Premierligi", stoji u službenom saopćenju.

Tako je ponižavajuća kriza u najtrofejnijem škotskom klubu dosegnula svoju kulminaciju otkako je početkom godine otkriven veliki porezni dug kluba s Ibroxa.

Još nije jasno u kojem rangu natjecanja će iduće sezone igrati Rangers, a čelnici Škotske nogometne lige (SFL) i Škotskog nogometnog saveza (SFA) priželjkuju da velikan bude uključen u Prvu diviziju, jedan rang ispod Premierlige. Naravno, takvo ime u "drugoj ligi" donijelo bi i značajan porast prihoda od televizijskih prava, a spominje se iznos od oko milion funti koji bi između sebe podijelili drugoligaši.

Problem je sada nastao po pitanju višemilionskog ugovora o TV pravima prijenosa Premierlige jer najmanje jednu sezonu neće biti jednog od najvećih gradskih derbija poznatog Old Firma između Rangersa i Celtica. Navodno su vlasnici prava na prijenose pristali samo jednu sezonu trpjeti bez obračuna glazgovskih katolika i protestanata.

Spor bi mogao nastati i oko ideje da Rangersi povratak na veliku scenu započnu iduće sezone u Prvoj diviziji jer klubovi iz te i nižih liga zahtjevaju da se pravila koja vrijede za sve primjene i na najvećima. Kako tamošnji propisi nalažu, klubovi koji počine velike finansijske nepravilnosti novi početak moraju tražiti u Trećoj diviziji odnosno nominalno četvrtoj ligi.