Jedno takmičenje manje
4

Ralf Rangnick nakon samo 20 dana u Engleskoj predložio reformu nogometa

K. H.
Ralf Rangnick (Foto: EPA-EFE)
Ralf Rangnick (Foto: EPA-EFE)
Iako je tek 20 dana menadžer Manchester Uniteda, njemački stručnjak Ralf Rangnick već je kritikovao engleski sistem nogometa te predložio reformu kojom bi isključio Liga kup.

Englezi su među rijetkima u Evropi koji ne prave pauzu u sezoni tokom zime, odnosno s druge strane, tada im je raspored najgušći i imaju najviše utakmica.

"Igranje na Boxing day je velika tradicija u Engleskoj, a ja to veoma cijenim i smatram da se treba držati do toga. Iskreno, jedva čekam utakmicu. Bit će mi prvi put u trenerskoj karijeri da sam dio toga, ali ipak, moram pričati o drugim stvarima u vezi s Premiershipom...", rekao je trener Uniteda pa nastavio:

"Engleska je jedina od pet najjačih liga koja još uvijek ima dva Kup takmičenja. Francuska je odbacila jedan kup prije nekoliko godina i sada to postoji samo u Engleskoj. Mislim da je to nešto o čemu vrijedi razgovarati."

Dalje je rekao kako razumije zbog čega se u Engleksoj igraju dva Kup takmičenja, ali da to ne mijenja činjenicu da najbolji klubovi svijeta igraju previše utakmica u jednoj sezoni.

"Znam razloge zašto postoji ovo takmičenje. Znam da je to način za klubove iz nižih liga da napune budžet kada dolaze oni najveći klubovi, ali ako pričamo o krcatom kalendaru i tome da igramo previše utakmica, onda moramo pričati i o tome. Došlo je do nekih promjena, poput one da se utakmice FA cupa neće igrati s revanšom, a to je sjajna ideja", dodao je Rangnick.

Rangnick je također rekao da se zalaže za pet izmjena u nogometu jer bi to dalo igračima više vremena da se odmore i sačuvaju enerigju.