Nogomet
20

Rakitić: Kao tinejdžer sam odbio Chelsea i Juventus, nisam želio žuriti

Klix.ba
Ivan Rakitić (Foto: EPA)
Ivan Rakitić (Foto: EPA)
Reprezentativac Hrvatske Ivan Rakitić prolazi kroz najbolje godine svoje fudbalske karijere. Sa Sevillom je u sezoni 2013/14. kao kapiten osvojio Europa ligu, a onda je protekle sezone sa Barcelonom osvojio triple krunu (Primeru, Kup Kralja i Ligu prvaka).

Barcelona je trenutno prva na tabeli Primere i naredne subote u 18:15 sati gostovat će Real Madridu u velikom El Clasicu. Rakitić je neizostavan faktor tima kojeg sa klupe predvodi Luis Enrique i, uprkos tome što se tek ove sedmice priključio treninzima nakon povrede, vjerovatno će zaigrati od prve minute u najspektakularnijem derbiju u svijetu fudbala.

Britanski Telegraph je prije El Clasica iskoristio priliku da uradi veliki intervju sa Rakitićem gdje se sjajni veznjak dotakao jednog vrlo važnog momenta svoje karijere kada je kao tinejdžer mogao preći u Chelsea.

"Za mene je bilo vrlo važno da sve radim korak po korak. Pošto sam sa svega 16 godina zaigrao za prvi tim u Švicarskoj (FC Basel op.a.), imao sam veliku ponudu od Chesleaja. I još jednu od Juventusa, ali ja sam odlučio ostati kući sa porodicom. Htio sam ostati u švicarskoj Super ligi i kasnije napraviti naredni korak.

Tada sam imao 15-16 godina i znam da to možda nije bila najbolja odluka za svakoga, ali za mene jeste. Možda je loša odluka bila ostati u Baselu, ali moja je odluka. Ili možda sam mogao otići u Chelseam, ali bi otac rekao da ostanem. Za mene je bilo važno reći:'Novac je tamo, ali novac će doći s vremenom, također.' Bio je još jedan igrač kojeg su tražili i on je otišao, te danas igra u četvrtoj diviziji u Švicarskoj", kazao je 27-godišnji veznjak koji je u svojoj karijeri, pored Barcelone, igrao za Basel, Schalke i Sevillu.

Strijelac jednog od tri Barcina gola u pobjedi u finalu Lige prvaka protiv Juvnetusa prošle sezone (3:1) govorio je i o načinu igre u Barceloni.

"Možete staviti ruke preko očiju i opet biste znali gdje su igrači. To je najvažnija stvar. Jedan dodir, jedan dodir... To je kao mašina. Mašina koja se stalno ponavlja. To je Barcelona", opisuje Rakitić.