Nogomet
11

Raiola: Bio sam preblag prema Balotelliju, napravio sam grešku kad sam dozvolio da ode iz Manchester Cityja

Klix.ba
Mino Raiola (Foto: EPA)
Mino Raiola (Foto: EPA)
Poznati nogometni agent Mino Raiola je priznao da je morao biti strožiji prema svom klijentu, talijanskom nogometašu i napadaču Nice Mariju Balotelliju.

Balotelli je oduvijek pokazivao ogroman potencijal, no, "kočio" ga je njegov problematičan stav, a imao je problema i s konstantnošću. Karijeru je počeo u Interu, a 2010. godine je prodan Manchester Cityju za 29 miliona eura. Potom je u transferu vrijednom 20 miliona eura prešao u Milan u januaru 2013. godine, a onda je godinu dana kasnije potpisao za Liverpool.

"Nisam trebao dozvoliti da radi šta hoće kada je pitao da napusti City. To je jedna velika greška koju sam napravio. Mario je bio nesretan i ja sam mu trebao reći: 'Osjećaš se loše? Ne voliš svoj posao? Ojačaj, odrasti, pomiri se s tim'. Trebao sam biti okrutan, ali sam bio previše fin. Mariova greška je bila to što je tražio ljubav. Umjesto toga je trebao biti egocentričan, jesti, spavati i koncentrisati se na nogomet. Sport mora biti njegov prioritet, ne zaručnica, pa čak ni supruga. Kako bi bio vrhunski nogometaš, mora se žrtvovati. Nakon 11 ili 12 godina se promijeni balans i potom vodite život kakav želite", izjavio je Raiola.

Potom je spomenuo legendarnog Pavela Nedveda koji je također bio njegov klijent.

"Pavel je bio jedan od mojih prvih nogometaša. On je bio fokusiran na nogomet, ali je istovremeno bio primjeran porodični čovjek. Mario nije bio takav", rekao je agent.

Zamjerio je menadžeru Liverpoola Jurgenu Kloppu što nije dao šansu talijanskom nogometašu.

"Imao sam iskustva s Kloppom i Dortmundom. On ne može reći da je tretirao Marija kao ljudsko biće u Liverpoolu. Ako ga želiš prodati, to je tvoja stvar, ali je on još uvijek igrač Liverpoola i sve dok je tako, moraš ga poštovati. Mariju je trebalo 90 minuta u prijateljskim utakmicama, ali je trenirao odvojeno od prvog tima", smatra Raiola.

Balotelli je požalio što je prešao u Liverpool.

"Pokajao se, ali ja ne žalim što je prešao u Liverpool, iako nisam siguran da ga je Brendan Rodgers želio", dodao je Balotellijev agent.

Njegov povratak u Italiju ove godine nije bio moguć.

"U Italiju nije mogao ići zbog velike pažnje koju tamo dobija. Ako dokaže da može biti stabilan u Nici i postizati golove, zamislite kako će biti interesantan menadžerima iz Premierlige sljedećeg ljeta kada bude slobodan igrač. Francuska ga treba, baš kao što je trebala Zlatana Ibrahimovića. On je dobar za ligu, ali će se definitivno vratiti u Englesku. Niko mi ne može reći da nije igrač svjetske klase", završio je Raiola.