Intervju za Sport24.ru
1

Rahmanović: Sretan sam što sam imao priliku igrati s Džekom u reprezentaciji BiH

E. B.
Amar Rahmanović
Amar Rahmanović
Amar Rahmanović, nekadašnji ljubimac navijača FK Sarajevo i povremeni reprezentativac Bosne i Hercegovine, a trenutno igrač Krilja Sovjetova, dao je veliki intervju za ruski Sport24.ru.

Rahmanović, koji će u maju napuniti 29 godina, je u razgovoru sa novinarom Aleksandrom Mujžnekom govorio o počecima svoje karijere.

"Moj otac je učio srpski i ruski u školi, ali ja bih da razgovaramo na engleskom jeziku", rekao je Rahmanović na početku intervjua.

Rahmanović je rekao da on kao Bosanac, ali ni njegovi roditelji, nikada nisu imali problema sa Srbima i Hrvatima.

"Moji roditelji su se uvijek slagali sa svima. Na početku moje karijere, igrao sam u Srbiji i nisam imao nijedan problem. Moji roditelji su na početku rata izbjegli iz BiH u Njemačku, a ja sam rođen u Sindelfingenu, mjestu pored Stuttgarta. Otac mi je radio u restoranu, a majka kao čistačica u školi. Mnogo im je teško bilo napustiti BiH i otići u nepoznato, naučiti novi jezik... Srećom, ubrzo smo se vratili u BiH. Živjeli smo normalno jer Tuzla nije bila pod opsadom kao Sarajevo", rekao je Rahmanović.

Rahmanović, koji je za FK Sarajevo igrao od jula 2017. do januara 2021. godine, je istakao period u Sloveniji (2015. - 2017.) kao najljepši.

"Slovenija je mala zemlja, ali je tamo prelijepo, posebno za mlade igrače", rekao je Amar.

Rahmanović je istakao i da su mu uzori bili Hasan Salihamidžić i Sergej Barbarez, a da je želio igrati kao Zinedine Zidane.

Potom je novinara zanimalo kakav odnos Rahmanović ima s Rusima.

"Rusi i Srbi se zovu braćom. Kakav je tvoj odnos s Rusima?", upitao je Mujžnek.

"I ja ih tako smatram. Ruska kultura mi je bliska, svakom od Rusa govorim 'brate'", rekao je Rahmamović.

Rahmanović je u Krilju stigao iz Konyaspora, a pohvalio je rusku kuhinju i rekao kako je mnogo bolja od turske.

"Turci hvale svoju hranu, ali, po mom mišljenju, ona nije dobra za nogometaše. Prejaka je", kazao je Rahmanović.

Rahmanović je za reprezentaciju BiH nastupio pet puta. Kaže kako je imao tremu zbog Edina Džeke.

"Džeko je najveći igrač u historiji BiH, niko mu nije ni blizu. Sretan sam što sam imao priliku igrati s njim, pa makar to bila samo jedna ili dvije utakmice. Sjećam se da me bilo strah pogledati ga u oči u svlačionici. Ali, radi se o odličnoj osobi koja je čvrsto na zemlji. Pomaže svima i posebno podržava nove igrače u reprezentaciji", rekao je Rahmanović.

Ruskog novinara je zanimalo i to da li se Rahmanović plašio dolaska u Rusiju usred agresije na Ukrajinu.

"Svi prijatelji su mi rekli da trebam doći u Rusiju, a sada znam da nisam pogriješio što sam to uradio. Svi me iz BiH pitaju kako mi je u Rusiji. Meni je odlično, osim što je baš hladno. Otišao sam u Moskvu na ljekarske preglede i oduševio sam se. Istanbul je lijep, ali je Moskva mnogo ljepša. Također, svi govore o ruskoj vodki, ali ja uopće ne pijem pa ne mogu davati svoj sud o njoj", rekao je Rahmanović.

Za kraj intervjua novinara je zanimao Rahmanovićev stav o neodigranoj prijateljskoj utakmici između BiH i Rusije.

"Zašto ne bismo igrali utakmicu? Znam da smo trebali igrati prošle jeseni, ne znam zašto je otkazana. Razumijem stavove Džeke i Pjanića. Edin i njegova porodica su bili u ratu, to je ostavilo traga na njima i razumijem kako se on osjeća. No, ja bih želio da se nogometaši fokusiraju na nogomet, a ne na druge stvari. Ja ne mogu tu ništa uraditi. Nogomet nas treba ujedinjavati, ali realnost je da nogomet u modernom svijetu nije važan kao što bismo mi željeli da jeste", poručio je Rahmanović.