Nogomet
0

Rahimićev CSKA osvojio Kup Rusije protiv Spahićevog Anžija

Totalsport
Nogometaši moskovskog CSKA, kluba našeg Elvira Rahimića, osvojili su nakon ruske Premierlige i nacionalni Kup. U finalnoj utakmici u Groznom protiv Anžija iz Mahačkale, bolje su izvodili penale s 4-3. Nakon 90 i 120 minuta igre rezultat je bio 1-1.

Iako je Anži bio bolja ekipa u finalu, imao je više izglednih prilika za gol, na kraju CSKA slavi osvajanje sedmog Kupa u Rusiji, odnosno 12. ukupno, računajući i bivši Sovjetski savez. Moskovski klub tako se uspio okititi dvostrukom krunom ove sezone.

CSKA je poveo u 7. minuti preko Ahmeda Muse, ali gol ide na dušu Anžijevog golmana Vladimira Gabulova koji je u toj situaciji reagirao početnički.

U nastavku je Anži opasno prijetio, Samuel Eto'o imao je nekoliko prilika, a najbolju u 53. minuti, kada je izbio sam pred Igora Akinfejeva koji je i tom prilikom, kao i još nekoliko puta na utakmici, odličnom intervencijom spasio svoju ekipu.

Anži je do zasluženog izjednačenja stigao u 73. minuti, kada je francuski veznjak Lassana Diarra s gotovo 25 metara izvanrednim, topovskim udarcem lijevom nogom zakucao loptu u gornji desni kut Akinfejeva.

U 87. minuti je CSKA ostao bez isključenog Šveđanina Pontusa Wernblooma, koji je zaradio direktni crveni karton zbog vrlo grubog nasrtaja đonom na Traorea.

Ekipa Anžija, koju vodi holandski stručnjak Guus Hiddink, u produžecima je imala inicijativu, ali ostaje dojam da je bila suviše pasivna s obzirom na brojčanu prednost na terenu.

U izvođenju penala je Akinfejev obranio udarac Žirkova u drugoj seriji, ali je u trećoj stvari na početak vratio Kabulov koji je odbranio udarac Muse u trećoj seriji. No, u četvrtoj seriji je Anžijev brazilski veznjak Jucilei pucao preko gola.

Vager Lowe je nakon toga mirno pogodio za CSKA, baš kao i Samuel Eto'o za Anži, a pogodak nakon kojeg je počelo slavlje Moskovljana postigao je Seydou Doumbia.

Naš Emir Spahić nije igrao u ekipi Anžija zbog povrede.

Ruski nogometni kup, finale:

CSKA - Anži 1-1, 4-3 u penalima (Musa 11 / Diarra 74)