Nogomet
4

Radnik u srijedu ide po duplu krunu, poznati neki od protivnika u Evropi

Piše: D. B.
Finale Kupa RS u kojem se sastaju FK Radnik Bijeljina i FK Sloboda Novi Grad zakazano je za srijedu 25. maja u 17 sati. Bit će to prilika da se bijeljinski klub okiti prvom duplom krunom u historiji.

Odluku o terminu odigravanja utakmice je donio Odbor za hitna pitanja FSRS. Radnik je zahvalan Slobodi iz Bosanskog Novog koja je pristala da se odigra samo jedna finalna utakmica i to na terenu u Bijeljini, kako bi igrači Radnika mogli da se odmore pred pripreme za evropske nastupe.

Historijskim uspijehom i osvajanjem Kupa BiH bijeljinski klub se izborio za učešće u Evropskoj ligi prvi put od osnivanja.

S obzirom na to da Radnik nikada nije nastupao u evropskim takmičenjima, koeficijent za učešće u kvalifikacijama preuzimamo od BiH i iznosi 1.425. Isti koeficijent ima i FK Sloboda Tuzla. S ovim koeficijentom svrstan je u nepovlaštenu polovinu od 98 timova koji učestvuju u prvom kolu kvalifikacija.

Žrijeb za prvo i drugo kolo kvalifikacija će biti obavljen 20. juna u Nyonu u Švicarskoj. Prvi susreti će se igrati 30. juna, a revanši 7. jula. Radnik će domaćin biti u Banjoj Luci jer Gradski stadion u Bijeljini ne zadovoljava kriterije za licenciranje.

Protivnik u prvom kolu kvalifikacija, iako će biti nosilac u žrijebu, Radniku ne može biti NK Široki Brijeg. Protivnici mogu biti Brondby, Hearts, Aberdeen (osvajač KPK i Superkupa Evrope 1983.), Midtjylland, Levski, Omonia, AEL Larnaca, Dinamo Minsk, AIK, Slovan Bratislava (osvajač KPK 1969.), Spartak Trnava, Goeteborg (osvajač UEFA Kupa 1982. i 1987.), Videoton (vicešampion UEFA Kupa 1987.) i Maccabi Tel Aviv.

Iz okruženja se Radnik može sastati s Vojvodinom, Čukaričkim, Lokomotivom iz Zagreba, Rabotničkim, Domžalama, a neki od protivnika im mogu biti i Kairat, Gabala, Ventspils, MTK, Aktobe, Dila Gori, Shamrock, Vaduz, Lubin, Cracovia, Linfield, Levadia, Pyunik, Ordabasy, Beitar Jerusalem...

Pošto takmičenja u nekim zemljama još nisu završena, spisak potencijalnih Radnikovih protivnika nije konačan i podložan je promjenama. Konačan spisak će biti poznat u narednim danima.