Veliki hendikep za Špance
0

Puyol: Nemoguće da budem spreman za Euro 2012.

FENA
Carles Puyol (Foto: Arhiv/AFP)
Carles Puyol (Foto: Arhiv/AFP)
Igrač španske nogometne reprezentacije Carles Puyol smatra da je "nemoguće" da se oporavi na vrijeme da bi nastupio na evropskom prvenstvu sljedećeg mjeseca.

"Iskreno, bit će veoma teško, ali ću sačekati i vidjeti kako će proći operacija", izjavio je kapiten Barcelone.

"No, mislim da je nemoguće jer nakon operacije je potrebno vrijeme za oporavak i vjerujem da bi na EP trebali ići oni koji su u boljoj formi", dodao je 34-godišni igrač.

Gubitak igrača kao što je Puyol, koji uživa veliko poštovanje saigrača ali i protivnika, predstavlja veliki hendikep za svjetske i evropske prvake, koji će odbranu naslova započeti 10. juna u susretu protiv Italije, javlja Reuters.

Selektor Vicente del Bosque izjavio je da je razočaran zbog gubitka važnog igrača, ali da će morati da pronađe adekvatno rješenje.

"Ovo je najgora moguća vijest koju možete očekivati, ali se moramo nositi s tim i pronaći rješenje, mada neće biti lako", izjavio je Del Bosque za As.

"Puyi je titan i njegovo odsustvo za reprezentaciju predstavlja veliki gubitak. Govorim o igraču koji može poslužiti kao primjer na terenu i van njega i biti ključni igrač na utakmicama", dodao je bivši trener Real Madrida, koji će konačan spisak igrača za EP objaviti 27. maja.

Barcelona je u utorak objavila da je Puyol povrijedio koljeno i da će morati na operaciju, zbog čega će pauzirati oko šest sedmica.

Puyol u dresu španske reprezentacije nastupa više od deset godina. Odigrao je 99 utakmica i postigao pobjedonosni gol u polufinalu SP-a 2010. protiv Njemačke.

"Ne kažem da se opraštam ili ne opraštam od nacionalnog tima. Trenutno mi je operacija važna, a kasnije ćemo vidjeti. To nije samo moja odluka", izjavio je Puyol na pres-konferenciji u srijedu.

Španija se osim s Italijom, na EP-u sastaje s Hrvatskom i Irskom.