"Dolina ćupova"
40

Puna dvorana na premijeri filma pjevala Grbavicu: Osim i Biščević u suzama, Ćurić "postao Željovac"

D. P.
Simbolično, na 28. godišnjicu reintegracije Grbavice u Sarajevu je održana premijera dokumentarnog filma "Dolina Ćupova" redateljice Lejle Zvizdić, a nakon završetka filma cijela dvorana "Goran Čengić" u glas je otpjevala Grbavicu.
Stadion Grbavica oduvijek su nazivali "dolinom ćupova" pa je autorica Lejla Zvizdić odlučila tako i nazvati film koji je sinoć doživio svoju premijeru.

Na premijeri filma bile su prisutne brojne zvanice, a među njima legende FK Željezničar, kao i Mladen Vojčić Tifa, koji je otpjevao Željinu svojevrsnu himnu "Grbavica".

Po završetku filma puštena je "Grbavica", a publika je u glas otpjevala ovu svetu pjesmu za sve navijače Željezničara te stanovnike ovog sarajevskog naselja. Pjesmu su mnogi gosti doživjeli emotivno pa su se mogle pronaći i suze na licima brojnih zvanica.

Premijeri filma prisustvovali su i autor stihova pjesme "Grbavica" Dragan Jokić, kao i kompozitor Mustafa Čizmić te autor aranžmana Vlado Podany.

U prilogu kojeg je odradio BHRT moglo se jasno vidjeti kakve je emocije film izazvao kod okupljenih. Komentarisali su ga legende Željezničara Zdenko Jelić, Amar Osim i Bulend Biščević te popularni pjevač Amel Ćurić.

"Čujete ovaj žamor, ovaj aplauz koji traje već pet minuta. Toliko su snažni utisci, impresije i dojmovi da mi je prosto nemoguće dati pravu ocjenu. Čestitam režiserki gospođi Zvizdić, koja je napravila sjajan posao", poručio je Zdenko Jelić pred kamerama BHRT-a.

Amar Osim ne krije da je bio u suzama, a ista je situacija i s Biščevićem.

"Mrak je bio pa se i neka suza pustila, ali niko nije vidio. Finih smo ljudi vidjeli večeras, koji nisu obavezno za Želju vezani... Film koji nas je vratio u neka sretnija vremena, što je samo po sebi nostalgično i podsjetio nas je na ono što smo sad, a to je malo manje simpatično. Treba kapu skinuti autorici filma jer treba imati neku stvar pa napraviti priču o nečemu što voliš pa izaći pred sve. Nije to lak. Moj posao nije lagan, ali ovo napraviti i izaći pred sve, treba imati nešto", rekao je Osim.

"Reakcija publike koja je pregledala film, koliko god sam se ustručavao, suze su same krenule. Biti dio ovoga kluba, koji na neki način ti je i otac i majka... Ovaj klub daje identitet i ja sam bezgranično zahvalan. Hvala Lejla, hvala Harise", rekao je popularni Buki.

Pjevač Amel Ćurić ističe da je nakon gledanja ovog filma "postao Željovac".

"Dolazim iz Gračanice i nisam Sarajlija, iako sam tu 20 i kusur godina. Oženjen sam Sarajkom i njeni su uvijek bili Željovci, ali ja sam uvijek bio neutralan. Nakon ovog filma, tolika se neka emocija u meni rodila da mi se čini da sam postao Željovac", rekao je Amel Ćurić.

Inače, ovaj historijsko-sportski dokumentarni film hronološki nas provodi kroz stoljeće postojanja Fudbalskog kluba Željezničar, kao i njegove razvojne faze. Također, autorica je otišla i korak dalje i istražila kakav je sportski i nogometni ambijent uopće postojao u vrijeme kada se Željezničar nastojao registrirati kao novi klub.