UEFA odlučila
28

PSG prošao pravila Finansijskog fair-playa, Marseille kažnjen novčano

Klix.ba
Neymar i Mbappe (Foto: EPA-EFE)
Neymar i Mbappe (Foto: EPA-EFE)
UEFA-ina Komisija za finansijsku kontrolu je tokom proteklih dana kontrolisala dokumente 16 evropskih klubova, među kojima je bio i francuski PSG. Konačna odluka glasi: Sveci nisu prekršili pravila Finansijskog fair-playa (FFP) te im je dozvoljen nastup u Ligi prvaka.

Tokom proteklog perioda UEFA-ini predstavnici su ustanovili kako je PSG poslovao u skladu s propisima prilikom transfera Neymara i Mbappea te da nije prekršio pravila FFP-a.

Istina, Parižani će do kraja ove sezone morati u kasu transferima donijeti blizu 60 miliona eura, što će oni bez problema i uraditi s obzirom na to da su "u izlogu" Guedes, Pastore, Di Maria, Kurzawa, Trapp...

Uz PSG, "zeleno svjetlo" su dobili i ruski Zenit, Krasnodar i Lokomotiv, francuski Monaco, italijanska Roma, kazahstanska Astana, turski Bešiktaš i portugalski Porto.

Dozvolu za nastupe u Evropi su dobili i talijanski Inter i turski Trabzonspor, no oni će imati restrikcije u vidu broja registrovanih igrača za narednu sezonu, dok će isti kriterij za naredne dvije sezone važiti i za turski Fenerbahče.

Četiri kluba nisu prošla pravila FFP-a: francuski Marseille je kažnjen novčano sa 100.000 eura, dok UEFA još nije objavila kazne za ruski Rubin, turski Galatasaray i izraelski Maccabi Tel Aviv.