Evropska liga
0

PSG na Sevilli dokazuje da je velika ekipa?

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Otkad je Antoine Kombouare preuzeo nogometaše Paris St. Germaina u maju prošle godine, pariski je sastav, s vremenom, opet postao prava, takmičarska ekipa.

U francuskoj ligi njegova ekipa trenutno drži četvrto mjesto s bodom zaostatka za vodećim trolistom (Marseille, Lille i Brest), a još bolje sastav s Parka prinčeva funkcionira u Evropskoj ligi, u kojoj s dvjema pobjedama i dvama remijima (gol-razlika 4-1) drži drugo mjesto iza Seville (9 bodova, 6-1 gol-razlika), ekipe koju u četvrtak dočekuje na svom stadionu.

Dvoboj čelnih sastava grupe J prilika je za jedne i druge da osiguraju plasman i 1/16 finala. Ta bi zadovoljština pripala pobjedniku. PSG je špansku ekipu već pobijedio u prvoj utakmici u grupi, 16. septembra na Sanchez Pizjuanu. Bilo je 1-0 za Parižane, a jedini je gol na utakmici zabio Brazilac Nene 15-ak minuta prije kraja utakmice.

Parižani imaju inače odličan omjer protiv španskih klubova kroz historiju. Od 13 igranih utakmica pobijedili su šest puta, triput remizirali i četiri puta izgubili. Kod kuće su na učinku od tri pobjede, dva remija i samo jednog poraza. S druge su strane Andalužani kudikamo lošije prolazili u dvobojima s francuskim ekipama u Europi. Osim poraza od PSG-a prije dva mjeseca, igrali su još tri puta s Lilleom. Dvije su utakmice izgubili, jednu dobili. 

Zanimljivosti

• PSG je nepobjediv kod kuće u grupi J, u dvjema utakmicama nije primio ni gola, ali je također na iznimno uspješnom nizu kad su njihove domaće evropske utakmice u pitanju. Od očajne igre i katastrofalnog poraza (4-2) od Hapoela iz Tel Aviva tokom grupne faze Kupa UEFA-e 2006. godine, nisu Parižani izgubili u 12 sljedećih domaćih utakmica.• PSG nije primio nijedan gol u sedam posljednjih evropskih dvoboja na Parku prinčeva. Ukupan zbir minuta bez golova je 665, a ukupan vremenski protok dvije pune godine. Posljednji igrač koji je PSG-u zabio gol u Parizu bio je Gonzalo Colsa, igrač Racinga iz Santandera, u dvoboju igranom 27. novembra 2008.

 Forma

PSG: Remi Lyon 2-2 (vani), Le Championnat, 28. novembra Pobjeda Caen 2-1 (doma), Le Championnat, 20. novembra Remi Lorient 1-1 (vani), Le Championnat, 14. novembra Pobjeda Valenciennes 3-1 (vani), Liga kup, 10. novembra Pobjeda Marseille 2-1 (doma), Le Championnat, 7. novembra

Sevilla:

Poraz Getafe 3-1 (doma), Primera, 27. novembra Poraz Mallorca 2-1 (doma), Primera, 21. novembra

Pobjeda Zaragoza 2-1 (vani), Primera, 14. novembra Pobjeda Union de Irun 6-1 (doma), Kup kralja, 10. novembra Pobjeda Valencia 2-0 (doma), Primera, 8. novembra