Utisci novog trenera
34

Prvi mjesec Krčmarevića u Željezničaru: Šabanadžović je otkrovljenje, Zeba mi puno pomaže

Piše: K. Hadžić
Slobodan Krčmarević (Foto: N. G./Klix.ba)
Slobodan Krčmarević (Foto: N. G./Klix.ba)
Trener Željezničara Slobodan Krčmarević u razgovoru za portal Klix.ba govorio je o utiscima nakon prvih mjesec dana u klubu s Grbavice, trenutnom igračkom kadru, očekivanjima u evropskim utakmicama i mladim igračima koji su pokazali da se na njih u budućnosti treba ozbiljno računati.

Krčmarević je u Željezničar stigao početkom mjeseca juna, a na mjestu šefa stručnog štaba zamijenio je Admira Adžema s kojim su Plavi prošle sezone osvojili Kup BiH. Kako kaže, na početku nije bio zadovoljan igračkim kadrom s obzirom na to da su neki igrači otišli, a prava pojačanja stigla su tek sredinom priprema.

"Mi smo u otežanim uslovima i u tom nekom hodu sklapali ekipu. Neki igrači su otišli, stiglo je nekoliko pojačanja, a pojedini su sa zakašnjenjem stigli na pripreme. Primjera radi, igrači koji igraju u napadu - Filip Arežina i Ivan Čurjurić, stigli su tek prije nekoliko dana, a to nam je zaista nedostajalo. U jednom trenutku nismo imali ni lijevog beka jer je Adi Mehremić bio povrijeđen, pa smo protiv GOŠK-a igrali s dva desna beka u ekipi. To su bile izuzetno kompleksne situacije, sada se i ekipa malo raščistila, neki mlađi igrači će otići na posudbu kako bi imali minutažu. Sve u svemu, zadovoljan sam jer smo radili ozbiljno, trenirali smo dva puta dnevno i meni je najbitnije bilo da se fizički spremimo, dok je rezultat bio u drugom planu", rekao je Krčmarević, koji je potom dodao da sada ima puno više razloga za zadovoljstvo:

"Nisam bio zadovoljan ekipom koju sam zatekao, otišao je Ubiparib, pa i Zakarić - udarni napadački tandem iz prošle sezone, ali sada imam puno više razloga za zadovoljstvo jer su mi pristigli igrači koji nas mogu pojačati. Kada sam došao u klub, bilo je puno mladih igrača, a sada smo već dobili pojačanje na poziciji lijevog beka, stigao je i Arežina koji je također mlad, ali je poznat u ovoj ligi i Ivan Čurjurić, koji je igrao izuzetno kvalitetnu kiparsku ligu i trebao bi biti pojačanje", smatra novi trener Željezničara.

Mladi igrači imaju potencijala

Plavi su danas zvanično potvrdili da je pokrenut disciplinski postupak protiv najboljeg igrača iz prošle sezone Gorana Zakarića zbog nedozvoljenog pregovaranja s drugim klubovima, ignorišući pravila UEFA-e. Trener Željezničara kaže kako nema nikakve veze s tim i da je problem na relaciji klub-igrač.

"Ja zaista nemam nikakve veze s tim, on je pod ugovorom s klubom i to je ono što ja znam. To odnosi između njega i kluba, on je bio nekoliko treninga s nama, radio je kvalitetno i odlično se ponašao. S obzirom na to da situacija nije riješena na zadovoljavajući način i za igrača, ali i za klub, dešava se to što se dešava", kazao je trener aktuelnog osvajača Kupa BiH.

Kada je Slobodan Krčmarević zvanično predstavljen kao novi trener Željezničara, u javnosti su se odmah pojavila imena poznatih igrača iz regiona kojima je ovaj trener značajno pomogao u njihovom razvijanju i ostvarivanju vrhunske karijere. Što se tiče mladih igrača u Plavom taboru, novi trener je istakao nekoliko imena koji su ga oduševili.

"Sigurno je da ima potencijala, a samo najbolji i najtalentovaniji opstaju. Konkretno ću reći, ima nekoliko igrača koji su se nametnuli i koji su perspektiva Željezničara: Aldin Šehić, desni bek koji se igrom i asistencijom protiv Širokog Brijega pokazao u dobrom svjetlu, tu je Dacić koji ima dobar mentalitet i radne navike, o Šabanadžoviću ne treba trošiti riječi - on je za mene otkrovljenje jer ima izuzetno ponašanje, mentalitet i nogometnu inteligenciju, Hajdarević je također tu, malo drugačiji tip od Šabanadžovića s naglašenom agresivnošću i fizičkim sposobnostima. Upravo zbog te različitosti, oni mogu biti jako dobar tandem. Ima tu još igrača koji su bili na Mediteranskim igrama, Osmanović je dobar igrač, Eldar Šehić također, Mujarić, ali za neke od njih bi možda bilo dobro da odu na posudbu kako bi imali utakmica u nogama, što je veoma važno za jednog nogometaša", podvukao je Krčmarević.

Na Kipru potcjenjuju bh. ligu i klubove

Kako to obično biva s bh. klubovima, gotovo svaki prijelazni rok desi se veliki broj promjena u igračkom kadru, što je bio slučaj i sa Željezničarom, a u klub su već sada stigli igrači koji bi trebali biti pojačanje za sljedeću sezonu. Iako nije ljubitelj nagomilavanja igrača, trener Željezničara smatra da je još rano donositi precizan sud o igračima koji su stigli, ali da svi oni imaju svoj kvalitet.

"Još uvijek je rano donositi ocjene jer nismo igrali takmičarske utakmice. Ja se zaista ne opterećujem s utakmicama u pripremnom periodu, imam dovoljno iskustva u tome i znam koliko je to drugačije u odnosu na početak sezone. Radilo se puno na fizičkom planu, igrači nisu imali nijedan slobodan dan u Međugorju, a tek po povratku u Sarajevo će malo odmoriti. Da bi jedan igrač uspio u nekom klubu, potrebno je da se poklopi puno stvari. Bakrač je u klub došao kao šampion Crne Gore i pokazao je sada da posjeduje kvalitet koji zadovoljava naš klub, Pavić je također igrao u ozbiljnim klubovima, a protiv Širokog Brijega je igrao poslije samo jednog treninga i to navijači trebaju znati. Čurjurić mi je poznat igrač jer sam na Kipru proveo puno godina kao igrač i trener i sve ocjene su bile vrlo pozitivne o njemu. Kao što sam rekao i po dolasku u klub, nisam pristalica gomilanja igrača, gledam da dođu samo kvalitetni igrači, a želim što više raditi s mladim igračima kojima ne treba zatvarati vrata", kazao je trener Željezničara.

Željezničar je glavni dio priprema proveo u Međugorju, gdje su imali žestok tempo treniranja, a u narednom periodu očekuje ih rad na brzini i taktici, poslije čega dolaze i prve evropske utakmice.

"Sada ulazimo u period kada će se igrači malo relaksirati i odmoriti od žestokog tempa, spustit ćemo intenzitet i radit ćemo više na brzini i taktici. Na taktici radimo od prvog dana jer sam vidio da je to neophodno ovim igračima jer kaskaju na tom planu. Prvo igramo protiv Narve, ekipe kojoj mnogi ne znaju ime, ali ih puno respektujem. Danas svi igraju nogomet, ekipe iz tog područja trče puno, ne predaju se lagano i sigurno je da će imati veliku želju protiv nas. Nemamo pravo nikoga podcijeniti. Mi ćemo pokušati u prvoj utakmici ostvariti dobar rezultat i da pred našim navijačima slavimo prolazak u narednu fazu", smatra trener Željezničara koji nam je otkrio da iz tabora Apollona, kluba s kojim bi potencijalno trebali igrati u drugom pretkolu, podcjenjivački gledaju na bh. ligu i konkretno ekipu s Grbavice.

"Na Kipru su ubijeđeni u prolaz protiv Željezničara ako budemo igrali u 2. pretkolu. Dosta potcjenivački gledaju na bh. ligu i naš klub, čitao sam i neke izjave u kojima su oni ubijeđeni da će proći dalje, što je dobro za nas", otkriva Krčmarević.

Za kraj, novi trener Željezničara istakao je da ima fenomenalan odnos s novim članom stručnog štaba i bivšim kapitenom Plavih Zajkom Zebom koji mu puno pomaže od njegovog dolaska u klub.

"Imam fenomenalan odnos sa Zajkom Zebom, snašao se u trenerskom poslu kao riba u vodi. Predviđam mu ozbiljnu trenersku karijeru, trenutno je na polaganju licence, a upravo sam mu poslao poruku da mi nedostaje. Bio je veliki nogometaš, poštovan je od svih navijača i bit će mi neizmjerno važan. Igrali smo protiv Širokog Brijega i vidio sam da su oni ozbiljna ekipa i da Premijer liga BiH nije nimalo lagana"

Slobodan Krčmarević trenersku karijeru je počeo kao selektor U-19 selekcije Srbije i Crne Gore, a kasnije je vodio juniore Partizana i mladu reprezentaciju Srbije. Bio je i trener Apollona, Anortozisa i Doxe na Kipru, selektor U-21 Kazahstana, a u posljednje dvije godine trener Rudar Velenja te Pobede iz Prilepa.