Sjećanje na heroja
70

Prvi memorijalni malonogometni turnir ''Prim. dr. Silva Rizvanbegović" u subotu u Sarajevu

Piše: K. H.
U dvorani Sportskog centra Jezero u Sarajevu u subotu 7. aprila održat će se prvi memorijalni turnir "Prim. dr. Silva Rizvanbegović" u organizaciji JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo i Sportsko udruženje Pozitivi 124.

Ovaj turnir održava se u sklopu manifestacije "Heroji u bijelom" s ciljem da se novije generacije edukuju o, a starije prisjete lika i djela dr. Silve Rizvanbegović koja je u teškim trenucima za BiH obavljala ovaj human i častan medicinski posao.

Silva Rizvanbegović rođena je u Sarajevu 1948. godine, a nakon završenog Medicinskog fakulteta njen uži medicinski izbor postala je urgentna medicina, što ju je i dovelo u Hitnu pomoć Sarajevo. Od samog početka opsade Sarajeva, aprila 1992. godine, doktorica Silva maksimlano se stavila na raspolaganje svojim kolegama i sugrađanima, a postala je poznata po odlascima u susret ranjenim i bolesnim građanima Sarajeva.

Na jednom od tihhumanih podviga u kojem je spašavala ranjene snajperskim hicem pogođena je u sanitetskom vozilu čime je postala prva doktorica koja je stradala tokom opsade glavnog grada BiH.

Na turniru će nastupati osam ekipa i to: JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo i Sportsko udruženje Pozitiv 124, Impuls KCUS Sarajevo, Tempo – Opća bolnica ''Prim. dr. Abdulah Nakaš'', Opća bolnica Konjic, Jagomir – Psihijatriska bolnica Kantona Sarajevo, Zavod za transfuzijsku medicinu BiH, Dom zdravlja Kantona Sarajevo i Privatna stomatološka ordinacija ''Hrvačić''.

U petak je predviđeno polaganje cijeća na spomen ploču ispred Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, a turnir sjećanja na ovog istinskog heroja bit će održan u subotu u dvorani Sportskog centra Jezero u Sarajevu s početkom u 8:00 sati.