Nogomet
6

Evropska liga / Prve utakmice polufinala: Shakhtar dočekuje Sevillu, Liverpool gostuje Villarrealu

Piše: O. T.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
U prvim utakmicama polufinala Evropske lige Shakhtar u Lavovu dočekuje aktuelnog prvaka Sevillu, dok Liverpool gostuje na stadionu El Madrigal protiv Villarreala.

Shakhtar Donetsk - Sevilla (Arena Lavov, 21:05 sati)

Željan osmijeha na licu napaćenog ukrajinskog naroda, o čemu je govorio i Darijo Srna, Shakhtar će protiv Seville pokušati doći do finala i osvojiti trofej u takmičenju koje je jedini put osvojio 2009. godine kada je naziv takmičenja posljednji put bio Kup UEFA.

Sevilla će pokušati domoći se trećeg uzastopnog finala, odnosno treće uzastopne titule u Evropskoj ligi što bi bio rekord ovog takmičenja. Osim toga, za klub iz Andaluzije, ovo takmičenje je i posljednja šansa da u narednoj sezoni igra Ligu prvaka pošto znamo da od prošle sezone šampion Evropske lige ima zagarantovano učešće u grupnoj fazi Lige prvaka. Sevilla je ove sezone Lige prvaka bila treća u grupi sa Juventusom, Manchester Cityjem i Borussijom M'Gladbach.

Ekipa Unaija Emeryja sedma je ekipa španske Primere sa devet bodova zaostatka u odnosu na četvrtoplasirani Villarreal koji je na mjestu koje vodi u play off za Ligu prvaka naredne sezone, a do kraja prvenstva ostale su tri utakmice. Tim Mircee Lucescua drugi je tim ukrajinske Premier lige sa sedam bodova manje od Dynamo Kjeva i 11 bodova više od Dnjipra. Do kraja su ostala tri kola što znači da je Shakhtar osigurao plasman u play off Lige prvaka naredne sezone.

Kod Seville su upitni Rami, Tremoulinas, Reyes i Votlo. Svi oni imaju problema sa povredama. U redovima Shakhtara nedostajat će suspendovani Fred i povrijeđeni Azevedo.

Očekivani sastavi:

Shakhtar: Pyatov; Srna, Kucher, Rakitskiy, Ismaily; Stepanenko, Malyshev, Marlos, Kovalenko, Taison; Ferreyra.

Sevilla: David Soria; Coke, Carriço, Kolodziejczak, Escudero; N'Zonzi, Krychowiak; Konoplyanka, Banega, Krohn-Dehli; Gameiro.

Villarreal - Liverpool (El Madrigal, 21:05 sati)

Slično kao u sudaru Shakhtara i Seville, i ovdje se radi o dva protivnika od kojih će jedan kroz nacionalno prvenstvo skoro sigurno osigurati play off Lige prvaka naredne sezone, dok je za drugi tim Evropska liga posljednja šansa da se domogne Lige prvaka.

Naime, Villarreal tri kola prije kraja Primere ima četrii boda više od petoplasirane Celte Vigo, a Liverpool do kraja Premiershipa ima četiri meča i devet bodova manje od trećeg i četvrtog tima tabele, odnosno Manchester Cityja i Arsenala koji su na mjestima koja vode u Ligu prvaka i play off za Ligu prvaka naredne sezone. Stoga, pored zajedničkog motiva Žute podmornice i Redsa da osvoje evropski trofej, Redsi imaju dodatni motiv - plasman u najelitnije evropsko klupsko takmičenje.

Trener Villarreala Marcelino ulogu favorita prepustio je Liverpoolu govoreći kako je to klub sa velikom historijom te da je kvalitet pokazao nokautiranjem Borussije Dortmund, ali je dodao da će njegov tim pokušati da izbaci Redse koje je nazvao "legendarnim timom".

Na drugoj strani, trener Redsa Jurgen Klopp kazao je da po njegovom dolasku u Liverpool proteklog oktobra, trofej Evropske lige nije bio realan, ali da sada nije daleko. Pohvalio je defanzivne karakteristike Žute podmornice, kao i opasnost od kontranapada tog tima čiju napadačku navalu čine neugodni Bakambu i Soldado.

Kod Villarreala nedostajat će samo povrijeđeni Baptistao, dok Klopp ne može računati na povrijeđene Origija, Cana, Hendersona, Rossitera, Ingsa i Gomeza.

Očekivani sastavi:

Villarreal: Asenjo/Aréola; Mario Gaspar, Bailly, Víctor Ruiz, Rukavina; Castillejo, Bruno Soriano, Trigueros, Denis Suárez; Soldado, Bakambu.

Liverpool: Mignolet; Clyne, Lovren, Touré, Moreno; Allen, Firminho, Milner; Lallana, Coutinho; Sturridge.